IPO-то на пивоварната „Ломско пиво" ще се проведе чрез смесен закрит аукцион на борсата в рамките на три дни, съобщиха в специално прессъобщение от компанията.

Собственикът на „Ломско пиво" заедно с инвестиционните посредници „БенчМарк Финанс" и „Пощенска банка" избраха на аукциона да бъдат предложени до 20% от капитала на пивоварната или общи 900 хил. акции.

По време на първия ден от аукциона за продажба ще бъдат пуснати 450 хил. акции, разпределени в 45 лота от по 10 хил. акции всеки. Цената за една акция ще бъде 2.12 лв. или с 10 ст. по-ниска от тази определена за следващия ден.

По време на втория аукционен ден ще бъдат предложени още 450 хил. акции този път разпределени в същия брой лотове по минималната цена от 2.22 лв. за бр.

Третият ден ще бъдат обявени за продажба останалите количества от предходните два аукциона, ако има такива.

Припомняме, че през месец април 2007 г. „Ломско пиво" успешно стъпи на пазара на бира в Румъния с марката «Шопско пиво». До момента пивоварната успешно реализира над 200 хиляди литра бира в северната ни съседка.

Пивоварната притежава Сертификат и обосновка за кредитен рейтинг ВВ+ (тренд стабилен), връчен от Българска агенция за кредитен рейтинг. „Ломско пиво" произвежда асортимент от 11 продукта от марките Almus, Шопско пиво и София, като през 2006 г. компанията е продала 78 700 хектолитра, а за първото шестмесечие на 2007 г. над 50 700 хектолитра.