Валутните търговци видяха зелена светлина да продължат разпродаването на долари, пише Financial Times. В сряда МВФ заяви, че доларът на САЩ „остава надценен"; укорите за прекалено поскъпване на евро са отхвърлени.

Персоналът на фонда се е противопоставил на гледната точка на Родриго Рато, който остава директор на международната финансова институция до ноември. През миналата седмица Рато твърдеше "точно сега доларът е подценен".

Финансистите за разлика от своя шеф са счели, че трябва да се намалят и прогнозите за икономически ръст за 2008 година, който сега се очаква от тях да е 4.75%, сравнено с 5.2% очаквани през тази година.

Новата позиция на МВФ за долара ще се противопостави на аргументите на Франция и някои други държави от Еврозоната, като през този уикенд G7 и управляващото тяло на МВФ имат среща. Недоволните от евтиния долар изтъкват, че само през септември американската валута се е обезценила спрямо евро с 4%.

Само че МВФ показва малко състрадание към износителите на Еврозоната, които са ощетени от поскъпването на валутата им. Финансистите твърдят, че независимо от последното си поскъпване, евро "продължава да се продава в граници съпоставими със средносрочните фундаменти".

Икономистите от МВФ са посочили също така, че и британската валута е надценена, а японската йена и китайският юан остават прекалено евтини сравнено с други валути.

В едно от най-заповедните си изказвания напоследък, служителите на фонда са призовали Китай да остави валутата си да поскъпне. Те са повторили искането си за „по-голяма гъвкавост" на управляваната от Китай валута; МВФ добавят, че подобно действие е в най-добър интерес на Китай.

Аргументите, изтъкнати в изданието „Световни Икономически Перспективи", са следните: по-нататъшното повишаване гъвкавостта на юана, заедно с мерки за реформиране режима на разменния курс и повишаване на потреблението, също може да допринесе за необходимото преодоляване на глобалните дисбаланси.

Дори и с по-ниските прогнози за икономиката на САЩ и с по-слабия долар, МВФ вижда известни малки подобрения в огромните търговски дисбаланси в света, въплътени в търговския дефицит на САЩ и съответните излишъци в Азия и износителите на петрол.

МВФ е на мнение, че дефицитът по текущата сметка на САЩ ще остане близък до 1.5% от световното икономическо производство до 2012 година, повишавайки вероятността за неочаквани колебания в курса на долара и нарастващ протекционизъм през следващите няколко години.