Австрийският дистрибутор на горива „Petromaxx Energy Group" е отложил пуска на проекта си за изграждане на нефтена рафинерия в Силистра за края на годината, съобщава „Ройтерс".

Petromaxx планираха да построят малка рафинерия за преработка на руски петрол, доставян по р. Дунав, която да обработва по 30 хил. барела петрол дневно и да бъде пусната в употреба през лятото на тази година.

Причина за отлагането на строителството са технически проблеми по изграждането на рафинерията, които ще забавят стартирането на завода с няколко месеца.

„Все още сме в процес на проектиране на нефтената инсталация, като чакаме някои разрешителни за да започнем самото изграждане на рафинерията", каза мениджърът на българското дъщерно дружеството Владимир Ненчев.

„Планираме да започнем да тестваме рафинерията през септември и да я пуснем в готовност към края на годината", добави още Ненчев, цитиран от международната агенция.

Производството на рафинерията се очаква да бъде около 15% от потребяваното гориво в страната, което няма да окаже голяма конкуренция на водещия нефтен производител „Лукойл България", който преработва по 140 хил. барела петрол дневно в рафинерията си в Бургас.