„Опитахме се поставим във фокуса нуждите на хората, на най-уязвимите, заяви Деяна Костадинова", когато предаде поста си на новия социален министър Хасан Адемов.

По думите й подкрепата основното сега трябва да е чрез създаване на заетост. Само за крайно бедните вариант остават социалните кухни.

Костадинова обясни, че за 3 месеца служебният кабинет се е фокусирал върху създаването на работни места и качествена работна сила. В социалната сфера няма бързи резултати, каза Деяна Костадинова. С това се съгласил и министър Хасан Адемов. Със спокойно сърце предавам днес министерството в ръцете на доктор Адемов, заяви тя и му пожела много сили по пътя, който му предстои.

Министър Адемов увери, че ще разчита на екипа на МТСП, но ще има промени в политическия кабинет. Той обаче увери, че ще работи с хора със сърца за социалния сектор. В социалната сфера трудно се случват чудеса, каза Хасан Адемов. Основните мерки на МТСП, по думите му, трябва да са фокусирани върху създаване на работни места.

Нашето министерство и нашето правителство няма да раздава пари на калпак, категоричен бе министърът. Държавните пари обаче ще отидат до нуждаещите се. Адемов си дава сметка, че очакванията към МТСП са големи. Той посочи, че в плана „Орешарски" има стабилизиращи мерки, мерки за бъдещия зимен сезон, подпомагане на първолаците, мерки за увеличаване на майчинските.

Министърът увери, че социалните помощи ще се дават срещу ангажимент за ограмотяване. Надеждата ми е много бързо да стартира тристранният диалог, пожела си Хасан Адемов. Той обеща да взема решение заедно с тристранните партньори и гражданското общество.

Хасан Адемов помоли журналистите днес да го пощадят от конкретни въпроси, за да се запознае с работата си и след седмица обеща да даде повече конкретика за работата си в МТСП. След седмица ще представи и екипа си. Той вече има идеи за свои заместници, но не поела да ги назове.

По отношение на енергийните помощи, министър Адемов каза, че предстои да бъде направен съвместен анализ с финансовия министър, за да се види с какви пари разполага държавата. Има идея да се разшири кръгът на бенефициентите по програмата за енергийно подпомагане.

Според министър Хасан Адемов много важни са мерките за стимулиране на предприемачеството, защото то създава работни места. Необходими са според него и промени в трудовото законодателство. Адемов обеща контрол върху сивия сектор.