Находището в Ковыкта, едно от най-големите газови полета в Русия, в случай отнемане на лиценза от досегашния оператор РУСИА Петролеум (в който основен акционер е британската енергийна компания BP), ще бъде продадено на търг - но вече без участието на чуждестранни предприятия.

Това е заявил в петък министърът на природните ресурси на Русия Юрий Трутнев по време на посещението си в Намибия, предава от Луанда РИА Новости.

Ако лицензът бъде отнет, Ковыктинското местонаходище ще се окачестви като стратегическо, а в разработването на стратегически находища в Русия чужденци не могат да участват.

Газовото поле Ковыкта в Иркутска област има запаси от около 1,9 трилиона кубични метра газ.

По думите на министъра, РУСИА Петролеум няма да може в установените срокове, т.е. за двата месеца до края на май, да „отстрани нарушенията на лицензионното съглашение по разработка на находището".

Става дума за това, че по договор до средата на 2007 РУСИА Петролеум трябва да започне да добива по 9 млрд. кубически метра природен газ (сега производството е близо 1,5 млрд. куб.м.). Смесената компания не може да направи това, защото Газпром не предоставя място на газта от Ковыкта в газотранспортната си система.

През февруари 2007 на  РУСИА Петролеум бяха дадени три месеца за отстраняване на несъответствието. Още през 2004 РУСИА Петролеум бе предупреждавана, че ако не изпълни задължителните обеми по доставките, може да се лиши от лиценз.

От своя страна операторът на проекта неведнъж се е обръщал към министерството на природните ресурси с молби да се изменят сроковете и обемите. Според Министерството, главният проблем е не в добиваните обеми, а в газификацията на прилежащите райони, с която компанията не иска да се заеме.

По-рано е ставало дума, че Газпром иска находището в Ковыкта. През 2006 от ТНК-ВР са водили активни преговори да продадат дела си на газовия монополист, но те не са се увенчали с успех.

РУСИА Петролеум е 62,42% собственост на ТНК-ВР. Миноритарните пакети се държат от Интеррос (25,82%) и от комитета за управление държавното имущество на Иркутска област(11,24%). От своя страна, акциите на ТНК-ВР са разделени между руски (ТНК) и британски (ВР) акционери.