За втора поредна година двама американци си поделят т.нар Нобелова награда за икономика. Алвин Рот (61 г.) от Харвардското бизнес училище и Лойд Шейпли (89 г.) от Калифорнийския университет получават отличието за трудовете си, посветени на ефективните пазари.

Двамата се занимават с централен проблем за икономиката - как да се съчетаят най-добре икономическите агенти, обосновава решението си Нобеловият комитет.

Шейпли, заедно със своите колеги в Харвард, като се опира върху Теорията на игрите, разработва механизъм за по-ефективна "среща" между търсенето и предлагането. Например при избора на училище от ученика или при избор на подходящ донор за пациента и др.

Двамата автори отговарят на въпроса как това да стане най-ефективно и кои методи са от полза за различните групи.

Интересното е, че трудът на на Шейпли датира още от 1962 г. и е разработен в партньорство с Дейвид Гейл, който умира през 2008 г. на 87 годишна възраст.

Като научава за теорията на Шейпли, Рот започва свои емпирични изследвания, които я потвърждават.

В теорията, известна като алготитъма на Гейл-Шейпли, се твърди, че при еднакъв брой на търсещите и предлагащите е възможно всеки от тях да бъде удовелетворен.

 

Миналата година наградата отиде при американците Томас Сарджент и  Кристофър Симс за трудовете им в областта на макроикономиката, отнасящи се до повлияването на брутния вътрешен продукт от измененията в лихвените проценти и данъчното облагане.

Нобеловата награда за икономика или по-точно „Награда на Шведската централна банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел" се връчва от 1969 г. Наградата до днес е давана 43 пъти, като нейни носители до днес са 69 души, като някой от тях се получавали наградата колективно. Носителят й получава златен медал, диплома и 10 млн. шв. крони (близо 1,5 млн. долара).

Единствената жена носител на най-високото икономическо отличие е Елинор Острьом, която получи приза си през през 2009  година.