Полският премиер Доналд Туск, посочи, че Варшава ще приключи с подготовката си за приемане на еврото до 2011 г. По негово мнение предложеният срок е реалистичен, предаде Expert.bg като се позовава на Агенция Франс Прес.

На пресконференция в Стокхолм и след разговорите с шведския министър-председател Фредрик Рейнфелд полският премиер е заявил, че срокът е труден за спазване, но възможен за постигане. По думите на Туск това е амбициозен, но осъществим проект.

Туск не уточни датата на влизане в обръщение на общата европейска валута.

Европейската комисия трябва да реши дали сме изпълнили всички критерии и след това ще има практическа работа по производството на банкнотите и монетите, допълни полският премиер.

Преди няколко дни представители на правителството и на централната банка на Полша се срещнаха. Постигна се договореност двете страни заедно да разработят политиката за влизане на страната в еврозоната.

Анализатори оценяват присъединяването на Полша към еврозоната през 2011 г. като нереалистично и недостижимо.

Очаква се през 2009 година Словакия да приеме официално еврото като разплащателно средство.

Money.bg припомня, че една от основните цели на Бългаия е членство в Еврозоната. Най-голямото предизвикателството според специалистите е справянето с високата инфлация, чийто ръст е един от най-големите Европа през тази година. За да се присъедини към Еврозоната България не трябва да надвишава нивото от 1.5% над средното ниво на инфлация на трите страни с най-нисък инфлационен растеж в Европа.

Коментарите при последния мониторингов доклад бяха, че недостатъчният напредък на България отдалечава страната от Шенгенското пространство и Еврозоната.