Фонд „Земеделие" ще започне изплащането на субсидиите за животновъдите дори и Европейската комисия да ни наложи санкции след решението на 3 септември, съобщи заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова, цитирана от Дарик Радио.

Парите в размер на 60 000 000 лева ще се дават от държавния бюджет, но само при строг контрол на качеството на млякото по стандартите на Европейския съюз, уточни тя. По думите й веднага, още от утре, може да започне приемането на документите на фермерите за майските и юнските, но за изплащането Фонд „Земеделие" ще изчака окончателното решение на европейската комисия.

Прогнозата на Бъчварова е, че то ще бъде в наша полза, дори и изплащането на субсидиите от държавния бюджет да бъде определено за държавна помощ от Брюксел. Санкциите, които ще претърпят, ще бъдат от 2010 година нататък.

Заместник-министърът на земеделието съобщи, че още през януари може да заработи бъдещата Агенция по безопасност на храните, тя ще разполага с лаборатории, с които ще се изследва качеството и съдържанието на всичко, което ядем.

Предстои Министерският съвет следващата седмица да реши дали агенцията да бъде на подчинение на правителството или на земеделското министерство.