Премиерът Бойко Борисов се обяви срещу избора на Димитър Костов за подуправител на БНБ.

"Ще разпоредя на парламентарната група на ГЕРБ да не подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ+, каза Борисов в Брюксел. Причината, посочена от него, е в популизма, "че той е бил част от управлението на Жан Виденов".

"Прекрасно знаят и реформаторите, и патриотите, и БСП, и ДПС, че само Иван Искров по сегашния закон може да представи подуправител. Никой не може със сила да го накара, нито премиер, нито президент, нито който и да било. Вече половин година и повече БНБ е без най-важния си ресорен началник - това е подуправителят по банковия надзор. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на този пост до последния си ден", каза Борисов.

По думите му голямото зло е системата да остане без надзор, както е сега, и то до август-септември, когато в най-добрия случай ще бъде изборът на председател и подуправител на БНБ. Това според премиера е по-лошо, защото няма кой да носи отговорност.

"Затова призовавам и ГЕРБ да не го подкрепи, защото ако ние спазим прагматизма и недай си Боже и ДПС го подкрепи, всички ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото на БНБ. В случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител. Димитър Костов не ми е никакъв, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моето уважение към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция", допълни премиерът Борисов като разкритикува партньорите в управлението.

В четвъртък парламентарната комисия по бюджет и финанси отложи точката за изслушването на Димитър Костов, който беше предложен за подуправител на БНБ отговарящ за "Банков надзор" от управителя на централната банка Иван Искров.

Постът е вакантен, след като парламентът прекрати предсрочно мандата на Цветан Гунев, който беше отстранен от длъжност от съда. По закон подуправителите се предлагат от гуверньора на БНБ.

Парламентът отложи гласуването на кандидатурата на Костов с аргумента, че няма консенсус между политическите сили, по думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя обясни, че срещу номинацията на Костов са се обявили Реформаторският блок и БСП. Основната критика е, че той е част от управителния съвет на БНБ, който допусна кризата с КТБ. Освен това е предложение на Иван Искров, чиято оставка искат всички политически сили в парламента. Костов не е одобряван и защото е бил част от правителството на Жан Виденов.