Испанската Telefonica се съгласи да продаде своята дъщерна радиокомпания Airwave O2 за 2,98 млрд. евро, съобщиха BBC News и Bloomberg.

Купувачът е Guardian Digital Communications Ltd, която принадлежи на австралийския банков холдинг Macquarie. Сделката трябва да бъде финализирана днес, се казва в официално прессъобщение на Telefonica.

Основните клиенти на Airwave O2 са полицейските служби в Англия, Шотландия и Уелс. Ползването на услугите на компанията е част от правителствен договор на стойност 5,8 млрд.евро.

Бърза помощ и пожарната също са сред клиентите на мрежата. Тя е така конструирана, че да обезпечи приемането на сигнал и в най-отдалечените райони и затворени пространства, да игнорира максимално страничните шумове и да подобрява качеството на предавания звуков сигнал.

Освен това мрежата е защитена от прехващане на честотите и нерегламентираното им ползване.

От Macquarie заявили, че двата фонда, принадлежащи на холдинга, ще бъдат собственици на Airwave с равно дялово участие 50:50.

Новият собственик очаква увеличение на приходите от Airwave с 30% до 2008 г. Холдингът Macquarie е най-големият в света частен собственик на железопътни линии, летища и автогари.

Telefonica придоби O2 (част от която е Airwave) през 2006 година, увеличавайки дълговете си до 50 млрд.евро и сега я продава, продължавайки тенденцията към освобождаване от своите активи в сферата на мобилните комуникации.

Освен това от Telefonica намекнаха, че е твърде възможно да продадат и ТВ компанията Endemol NV.