Руската корпорация ТВЕЛ, един от най-големите в света доставчици на ядрено гориво, през 2007 ще достави ядреното гориво за всичките действащи енергоблокове на Украйна, предаде РИА Новости информация от прес службата в ТВЕС.

„През 2007 за всички действащи украински АЕЦ ... ще бъдат осъществени 17 доставки на ядрено гориво от Русия" са съобщили от руската корпорация.

Гориво от Русия вече е доставено в енергоблоковете на Запорожката АЕЦ, Южно-Украинската АЕЦ и Хмелницката АЕЦ. През май ще се осъществят други доставки за две украински АЕЦ.

Заради „търговски интереси" от руската компания са отказали да посочат стойността на договора.

Руската корпорация ТВЕЛ и Националната атомна енергогенерираща компания Енергоатом, експлоатираща четирите действащи АЕЦ в Украйна, подписаха договор за доставка на ядрено гориво за 2007 през януари.

Доставките за 15те украински енергоблока с реактори от типа ВВЕР с обща установена мощност 13 хиляди 835 МВт се осъществяват по формулата за цената, съгласувана между Енергоатом и ТВЕЛ на 22 януари 2006.

Андрей Деркач, президентът на украинския Енергоатом, е отбелязал, че през текущата година заедно с руския си партньор ще разработят условията на доставките след 2010, ще се разгледа възможността за въвеждане на методика на ценови коридори избягващи възможния спекулативен ръст на цените на урана през 2007, при подписването на контракта за 2008.