Президентът на Венецуела Уго Чавес изрази надежда, че ръководената от него страна и Русия могат да създадат най-големия в света нефтен консорциум и съвместна банка, пише вестник "Взгляд".

Изявлението Чавес е направил след среща с руския президент Дмитрий Медведев в Оренбург. Всичко това, за да се разработват нови находища на нефт, не само във Венецуела, но и в Южна Америка въобще.

Чавес ще се види с главния инвеститор на проекта, остава само да убеди Медведев.

По думите на Чавес в консорциума ще влизат венецуелската компания Petroleos Venezuela SA, НК «Лукойл», ТНК-ВР, «Роснефть», «Газпром».

Чавес се срещна и с премиера Владимир Путин, председателя на „Единна Русия". Руските домакини коментираха сдържано договореностите, като отбелязаха само, че те са протекли в добра обстановка. Путин потвърди готовността на Русия да развива партньорство с Венецуела в сферата на атомната енергетика. Премиерът посочи също машиностроенето и нефтхимията като възможности за сътрудничество.

Путин е потвърдил, че в края на октомври предстои пускането на сондата на „Газпром" във Венецуелския залив и сътрудничеството между руските компании и венецуелските държавни компании може да бъде добро. Не само в двустранен план, но и на пазарите на трети страни.

Действително перспективите на възход на руските компании на южноамериканските пазари са много привлекателни. Само Венецуела има 4,3 трилиона кубически метра доказани запаси от природен газ и е на първо място в Латинска Америка по този показател. Страната разполага и с 11,2 милиарда тона нефтени запаси - 7% от световните запаси. Немалко ресурси има и в други латиноамерикански страни.

Вестник "Ню Йорк Таймс" акцентира върху една от договореностите между Русия и Венецуела. Според изданието Руската федерация е предложила 1 милиард заем на латиноамериканската страна за програмата за въоръжаване.