Преговорите за климата на Бали в петък не можаха да се освободят от мъртвата хватка на нежеланието на САЩ да намали емисиите си, пише „Ройтерс".

Американските политици, водещи преговорите за климата, отказват да подпишат незадължителни цели за 2020 г. в проект на договор.

Европейският съюз настоява въпреки отказа на САЩ богатите нации да излязат от двуседмичните преговори на индонезийския остров, които завършват днес, с ясни цели за емисиите парникови газови до 2020 г.

Срещата на остров Бали, в която взимат участие 190 държави, трябва да положи основата за следващите две години на преговори за постигане на глобален договор за борба с измененията на климата след края на действието на Протокола от Киото през 2012 г.

Европейският екокомисар Ставрос Димас продължи да настоява за „ясна дестинация" за намаление на емисиите. Обаче първоначално рекламираната от ЕС идея за намаление на емисиите с 25 до 40% през 2020 година спрямо нивото на 1990 г. вече дори не стои на дневен ред.

В документ, до който журналистите на „Ройтерс" са получили достъп, не се споменава за 25-40 % намаление на емисиите. Все пак се изтъква, че пикът на емисиите парникови газове трябва да бъде задържан в следващите 10 - 15 години, а през 2050 г. да падне на половината от значенията през 2000.

В проектите за преговори се посочва, че богатите страни трябва да поведат в намалението на емисиите на парникови газове, водещи до затопляне на планетата. ЕС настоява за водеща роля на богатите страни, тъй като по този начин могат да се убедят да участват също и Индия и Китай.

САЩ са на мнение, че всякакво споменаване на цели за ограничаване на емисиите във финалния договор предопределя (отрицателния) резултат от преговорите.

Бившият вицепрезидент на САЩ и носител на Нобелова награда за мир Ал Гор пожъна по-рано овациите на събралите се в Бали делегати, заявявайки, че САЩ са основна пречка пред постигането на глобално споразумение за климата.

„Ще кажа една неудобна истина" - и по-тихо, пред събралите се няколкостотин слушатели - „Моята страна, Съединените Щати, е главният виновник за разрушаване на прогреса на Бали".

„Не знам как можете да се движите с този огромен слон в стаята, който бях достатъчно недипломатичен да назова. Но ви моля да го направите". Гор загуби драматично на президентските избори през 2000 от Джордж Буш.

На Бали трябваше да се постигнат съглашения, които да помогнат на развиващите се страни да се адаптират към измененията в климата, да намалят покачващите се емисии парникови газове, да предпазят тропическите гори.

По отношение на обезлесяването за щастие има напредък - прието е споразумение за постепенно спиране изсичането на горите до 2009 г. и стартиране на пилотни проекти.

По-рано в четвъртък ЕС обвини САЩ за бездействие по отношение климата. Останалият свят все още чака САЩ да поемат лидерството. Ако САЩ продължат да се противят, възможен е бойкот на срещата на представителите на големите икономики следващия месец във Вашингтон.

Съюзници на САЩ в борбата срещу поемане на задължения за борба срещу промяната в климата са Япония и Канада.

Гор е изчислил, че след година и 40 дни САЩ ще има нов президент. Сам Нобеловият лауреат не иска да се кандидатира за високия пост, но изразява надеждата, че новият лидер в Белия дом ще вземе глобалното затопляне сериозно.

ООН настоява „наследникът" на протокола от Киото да бъде готов до 2009 г. Пазарите ще имат още две години след това да се насочат към инвестиции в чисти технологии.

ЕС настоява за задължителни споразумения по емисиите, за да увеличи сигурността в бързо разрастващия се модел на търговия с въглеродни емисии.

Представител на Приятели на Земята е казал: „САЩ се държат като самолетни пътници пътуващи в първа класа, които вярват, че катастрофата в икономичната класа няма да им се отрази. Ако ще падаме, ще падаме заедно".

Майкъл Блумберг, кметът на Ню Йорк, казва следното: „Ако нещата бяха оставени на мен, щяха да се случат много по-бързо, но ако погледнете назад в историята ... Америка винаги е правила това, което е правилно".