Сгрешен герб върху калъфите за паспорти", разкри Новинар"

Лъвовете в държавния ни символ се оказаха без корони

Гербът на България е изобразен грешно на някои калъфи за международни паспорти, които се продават на различни места в страната, установи репортерска проверка на "Новинар". Два от трите лъва на националния ни символ се оказаха без коронки. На обложките обаче не е написано кой е производителят.

Според Закона за герба държавният знак е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона. От двете страни на щита има два златни короновани изправени лъва, обърнати към него. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита има надпис "Съединението прави силата".
Ще трябва да се вземат мерки, заяви пред "Новинар" министърът на държавната администрация Николай Василев, който следи за правилното изобразяване на националните ни символи. Той обеща, че ще реагира, след като види самите калъфки за документи. Министър Василев сравни грешното изображение на герба с думите: "Това е все едно някой да напише с грешки "Аз съм българче".

Трябва да се открие коя е фирмата производител и да й се наложат административни санкции, коментира пред "Новинар" адвокат Атанас Железчев. Според него в случая не става дума за поругаване на герба, а за недоглеждане от страна на производителите. Наказателният кодекс предвижда затвор до една година или глоба за този, който опетни герба, знамето или химна на България.

„Сиренето ще поскъпне още с лев", е водещото заглавие на  „24 часа"

Когато прясната мляко издоено от кравата се превърне в сирене, то ще струва поне 7,50 лв. Изкупната цена на суровото мляко стабилно расте и вече е 64 стотинки. 6,5 литра мляко трябват за кило краве сирене. Себестойността само на млякото става около 4,20 лв. Към тях се прибавят разходите за труд и ток, както ДДС и печалба.  7,50 е минималната цена, която няма да води до загуба на производителя. Сегашната цена от около 6,50 е за сирене, правено при по-ниски цени на млякото преди юли.

Асоциация ще съди фирми заради фалшиви биохрани", научаваме от Монитор"

Българската национална асоциация на потребителите е готова да заведе съдебни искове срещу производители, заблуждаващи, че предлагат биопродукти. "Това е крайната мярка, която ще предприемем, ако фирмите сами не променят опаковките и етикетите на стоките си", заяви пред "Сега" Асен Ненов, експерт към асоциацията.
Само за месец са засечени над 40 стоки с надписи "еко" в големи столични вериги магазини, които въвеждат в заблуждение потребителите. Проверките ще продължат до края на годината и са част от съвместен българо-швейцарски проект "Не на фалшивите биохрани".

Заблуждаващи етикети стоят на редица известни марки кисели млека, твърдят от асоциацията. Оттам дадоха пример с опаковката на популярно кисело мляко, на която е написано, че суровината за него се изкупува от екологично чист район във Врачанския балкан, а всъщност млякото се купувало от долините. Компоти, туршии и консерви също заблуждавали с огромен зелен надпис "био", а всъщност не били сертифицирани от контролен орган. Подобни манипулации се правели и при доматеното пюре, лютеницата и киселите краставици, върху които имало надпис "еко". Огромен дял с лъжливи етикети за биостоки имало и при различни марки оцет.
Фалшивите стоки се разпознавали по липсващото лого на контролния орган и номера на сертификата, който показва, че продуктът е биологичен.

От потребителската асоциация възнамеряват да проведат разговори с производители и да ги подтикнат да променят заблуждаващите етикети. Ако това не стане, ще се обърнат към контролните органи - РИОКОЗ и Комисията за защита на потребителите. Глобата само по Закона за храните варира от 5000 до 10 000 лв. Последната крачка ще е съдебен иск.

В болниците лекуват само със скъпи лекарства", информира и  „Новинар"

34 нови специализирани линейки предоставиха вчера от здравното министерство на областните центрове за спешна помощ. В новите линейки има основна и допълнителна носилка, както и двойна седалка за придружаващия персонал.

Някои болници злоупотребяват и купуват т.нар. стратегически антибиотици, които са ново поколение медикаменти и се употребяват само в случаите, когато по-старите лекарства не са дали резултат, съобщи вчера здравният министър Радослав Гайдарски, но отказа да посочи кои са тези лечебни заведения. Според него в болниците имало практика направо да се поръчват скъпите антибиотици, въпреки че е възможно те да не са толкова ефективни, когато преди тях не е имало друго лечение. Почти напълно са изяснени спорните моменти в националната здравна стратегия, увери Гайдарски. Според него обаче, колкото и да е добра идеята за демонополизация на НЗОК, решението ще бъде политическо и едва ли ще бъде взето на този етап.

Рано или късно това ще се случи и доброволните здравноосигурителни фондове и касата ще работят съвместно, допълни министърът.

Кабинетът отпуска още 6 млн. лв. за инвалидите", научаваме от Сега"

Кабинетът ще обсъжда днес да отпусне 6 млн. лв., за да покрие разходите за ДДС върху техническите помощни средства за инвалиди. Целта е да се покрият данъчните разходи на социалното министерство за инвалидни колички, протези и др. От тази година те се облагат с 20% ДДС. Това обаче допълнително оскъпява уредите, за които министерството има ограничен бюджет. За тази година са заложени общо 30,3 млн. лв. Веднага след въвеждането на промяната хора с увреждания се оплакаха, че заради ниските цени държавата ще им осигури некачествени продукти. Неуспешно завършиха и опитите да се въведе по-ниска ставка. ДДС е изискване на европейските директиви. Затова в края на миналата година финансовото министерство обеща, че ще покрие облагането на уредите с ДДС, за да не се отразява на качеството им.

 

Опитват да теглят кредити с лични карти менте", алармира Дума"

Все повече хора се опитват да кандидатстват за кредити с подправени чужди лични карти, заяви вчера Иван Христанов, главен изпълнителен директор на "Джет Файненс интернешънъл". Най-честите случаи са за купуване на стоки на изплащане в търговските вериги.

Според Христанов причината за това е, че подправянето на чужда лична карта, която е била изгубена или открадната, струва само 100 лева. Обикновено се сменя снимката и започва кандидатстването за кредити. Само в тази кредитна институция опитите да се представи чужд документ за самоличност ежедневно са около 10.
Практиката в такива случаи е клиентът да се задържи под благовиден предлог и да се извика полиция. В немалко кредитни институции обаче просто отпращали клиентите, за да не пострада имиджът им, ако бъде извикана полиция, твърди Христанов.

Той съветва хората, които загубят личната си карта, веднага да уведомят МВР, за да не се окажат някой ден кредитно задлъжнели, без да са взимали заеми.
"Джет Файненс" и Комисията по търговия и защита на потребителите са подготвили брошура, която да ориентира хората за какво да внимават, когато кандидатстват за кредит, и как да преценят кой е подходящ за тях. Книжката ще бъде разпространена в пресата, в самата комисия и в клоновете на компанията. Практиката показва, че много потребители не си четат изобщо договорите за заем, нито пък правят разлика между отделните видове кредити. Масов е и случаят, при който гражданите изобщо не могат да преценят кой заем е подходящ за тях.

"Мобилтел" пак оспорва в съда преносимостта на номерата", пише Дневник"

"Мобилтел" е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което тя задължи мобилните оператори да подпишат до 22 септември процедурата за преносимост на мобилните номера. Жалбата е заради неработещите спецификации, които регулаторът не е променил, обясниха от компанията. Това е третото оспорване на решение на регулатора за преносимостта от "Мобилтел" . ВАС още не се е произнесъл окончателно по първите две дела.

Вчера се е провела и среща между КРС и представители на трите мобилни оператора. На нея е била дискутирана цената, която компаниите ще плащат помежду си при прехвърляне на абонат. Според запознати се обсъжда нулева цена, която е неприемлива за "Мобилтел", но се подкрепя от "Глобул" и "Вивател".

"Мобилтел" е инвестирал най-много заради преносимостта, показват още данни, обявени пред регулатора. Компанията е вложила 5 млн. евро, "Глобул" е инвестирал 1.5 млн. евро, а "Вивател" - около 1.2 млн. евро.

"Мелроуз" се отказва от добива на нефт и газ у нас", съобщава Монитор"

Базираната в Единбург компания за проучване и добив на нефт и газ "Мелроуз рисорсиз" (Melrose Resources Plc) едва ли ще поднови лицензите си за търсене на находища край българския черноморски бряг. Това съобщи главният изпълнителен директор Дейвид Томас, цитиран от "Експерт бг."

Трите безплодни сондажа в България директно се отразиха на печалбите ни. Резултатите от тях ни накараха да променим стратегията си. Най-вероятно няма да подновим дълбоководните си лицензи там, каза Томас, цитиран от "Блумбърг".
Според агенцията загубите от България възлизат на 43.6 млн долара.
"Мелроуз" отчете за полугодието нетна загуба от 41.3 млн. долара при положение, че година по-рано имаше печалба от 2.95 млн. долара. Изразено в цени на акциите това означава загуба от 38.6 цента на акция при печалба от 3.7 цента за първото полугодие на 2006г. Приходите са се увеличили с 49 процента до 75.8 милиона долара, посочва "Блумбърг".

След съобщението до борсата в Лондон акциите на "Мелроуз" паднаха с 11 процента до най-ниското си ниво от юли 2005г. насам. Новата стойност на акциите дава оценка на компанията от 324.4 милиона паунда. "Мелроуз" има още дейност в Египет и САЩ.

Очакват 20-25% ръст на инвестициите", предава Дума"

За първата половина на годината те са със 700 млн. евро повече

Между 20 и 25 на сто се очаква да бъде увеличението на чуждестранните инвестиции в страната към края на годината спрямо миналата. За първото полугодие на 2007 г. преките чужди инвестиции вече са 2,2 млрд. евро, което е с около 700 млн. евро над нивото от средата на миналата година. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Според статистиката на БНБ над 60 процента от чуждите капиталовложения през тази година се формират от сделки с недвижими имоти.

168 млн. евро ще инвестира през следващите три години "Форум София" в най-новия проект за търговски център в София. Обектът ще се намира на околовръстния път на столицата срещу Бизнес парка. Компанията получи днес от Българската агенция за инвестиции сертификат за "първи клас" инвеститор. Ангажиментът на държавата е в изграждане на прилежащата инфраструктура, обясни Сталев.

Общата разгърната застроена площ на търговския и развлекателен център е предвидена да достигне 170 хил. кв. метра, от които близо 90 хиляди ще бъдат отдадени под наем. Очаква се молът да е готов до 2 години. В плановете на инвеститора "Форум София", зад който стоят две международни компании, е включено участие на пазара на търговски центрове в 10-те най-големи градове на страната.

И ОББ вдига лихвите по жилищни заеми", пише Сега"

Обединена българска банка е поредният голям трезор, който анонсира повишение на лихвените си проценти заради новите рестрикции на БНБ от 1 септември. Първа инвестиционна банка онзи ден първа обяви, че умерено ще оскъпи заемите си, а от Пощенска банка казаха, че също обмислят подобно решение.
По-високите лихви на ОББ се отнасят основно за стандартната оферта за кредитите в левове за покупка или ремонт на жилище. Покачването ще е с с 0.5%, като годишната лихва по заем за покупка ще стане 7.2%, а за ремонт - 8.2%.

В промоционалната схема за покупка на дом за нови клиенти процентът за първата година от 0.9 се променя на 1.5, а лихвата от 7.95% за останалия период се запазва. При промоционалната ипотечна схема за ремонт на жилище няма да има изменения.
Промяната за новите кредити влиза от 1 септември, а за вече отпуснатите заеми - от 1 октомври. Засега няма да се вдигат лихвите за потребителските кредити и ипотечните кредити в евро, както и за всички останали заеми за граждани в левове, включително кредитните карти.

Причина за поскъпването на заемите са както мерките на БНБ, така и промените в пазарните условия на международните пазари, поясниха от ОББ. От идния месец банките трябва да блокират като резерви в БНБ с 50% повече средства от сега.

Изнасяме лекарства за Астана", пише Стандарт"

Изнасяме лекарства за Астана на стойност 4,964 млн. долара. Медикаментите са 28,7% от стоките, които сме продали през 2006 г. в Казахстан, според справка на външното министерство. Освен това пласираме в азиатската страна въздухоплавателни превозни средства и продукти на машиностроителния сектор. Почти 96% от вноса ни от страната на Борат представляват суровите нефтени масла на стойност 282,674 млн. долара.
Следват рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, за които сме броили през 2006 г. 10,171 млн. долара, и 715 000 долара за памук.
По данни на БТПП в България са регистрирани 11 смесени дружества, 8 дружества със 100% чуждестранно участие и 3 казахстански търговски представителства. Общият обем на българските инвестиции в казахстанската икономика възлиза на 12,6 млн. долара, от които 0,7 млн. - преки. В Казахстан са регистрирани 26 смесени дружества и 6 български търговски представителства в сферата на строителството, фармацевтиката и козметиката.

Българско-руска компания ще строи четири завода край Симитли", информира Дневник"

Инвестицията възлиза на около 7 млн. евро  

Българско-руското дружеството "Бултера" ще инвестира около 7 млн. евро в четири нови производствени предприятия за пенопласт, симпролит, биодизел и рапично олио. Фабриките ще бъдат построени край Симитли, предаде БТА, позовавайки се на представителя на инвеститора за Благоевградска област Георги Узунов.

Миналата година "Бултера" купи бившата станция за сепарация на въглища край Симитли за над 1 млн. лв. Базата се намира в местността Орловец и е с площ около 200 дка. Собственици на дружеството с равни дялове са Кирил Анзов и руският гражданин Сергей Старков. Анзов е работил дълги години в Русия. Вчера той отказа повече информация.

Първо ще бъде построен заводът за пенопласт - суровината за производство на симпролит. Той трябва да е готов до края на ноември тази година. Миналата седмица е било взривена брикетната фабрика, на чието място ще бъде построена нова производствена мощност. Инвестицията се оценява на около 1.25 млн. евро.

За септември е предвидено да се взриви някогашната сепарация "Орловец" на мини "Пирин", където ще се строи фабриката за симпролит. Предвижда се предприятието да бъде завършено през януари 2008 г. Първата продукция на завода ще бъде ползвана за реализацията на няколко проекта на "Бултера". Това са балнеоложки комплекс с разгъната площ около 130 хил. кв.м в Сандански, комплекс с площ 80 хил. кв.м във варненското село Шкорпиловци и още един обект в областта на селския туризъм, посочва БТА. Преди време единият от собствениците на "Бултера" Кирил Анзов закупи терен в село Добротина, Гоцеделчевско, с намерение да развива селски туризъм. След реализацията на тези проекти изолационните тухли от симпролит ще бъдат предложени на пазара. "Бултера" е патентовала технологията за производство на тухли и керемиди от симпролит. На пазара те ще се конкурират с подобни производства като тухлите "Итонг". За изпълнителен директор на дружество "Симпролит" в Симитли е назначен Владимир Стоилов - бивш изпълнителен директор на мини "Пирин", предаде БТА.

Заводът за биодизел в момента се проектира. Суровината за него ще бъде внасяна от Русия. Плановете на "Бултера" са предприятието да започне работа през следващата година.

Справка в информационната система "Апис" показва, че Анзов има дялове в дружеството "Уинд енерджи Каварна", което ще произвежда електрическа енергия от ветрогенератори, както и в строителната компания "Ликовци".