Скандалите, свързани с репутацията на китайските стоки, не влияят по никакъв начин на обемите на износа на страната. Това е казал в четвъртък заместникът на търговския министър на Китай Ван Чао, цитиран от РИА Новости.

„В последно време темповете на ръста на китайския износ са се увеличили, тоест повечето износители, търговци на едро и потребители запазват справедливия и разбиращ подход към китайската продукция", казал е той в пресконференция.

От своя страна Гао Хучен, също търговски заместник министър, твърди, че западните медии нанасят вреда на имиджа на китайските стоки. Някои средства за масова информация превръщали лъжата в истина, изказвайки се неоснователно за качеството на китайските стоки. Все пак голямата част от медийните съобщения били верни.

Междувременно агенция „Синхуа", която е лицето на Китай пред останалия свят, предава думите на Гао Хучен, че износът на САЩ за Китай нараства с най-бързо темпо през последните пет години.  

Очаква се най-късно до началото на 2008 година Китай да изпревари Япония като експортен пазар на САЩ и да заеме третото място.

Китайската медия посочва, че обемът на външната търговия на страната е достигнал до $1.7 трилиона за първите седем месеца на 2007, увеличение от 24.4% на годишна база.

ЕС остава най-важен търговски партньор на Китай с търговия за $190.1 млрд., следван от САЩ ($167 млрд., 17.5% ръст) и Япония ($130 млрд.).

През 1979 година търговията със САЩ е била $2.5 млрд., а през 2006 достига нивото $ 262.7 млрд. с акцент върху земеделски продукти и машини, отбелязва Гао.

Най-големият експортен пазар на САЩ през 2006 е била Канада, следвана от Мексико и Япония. Сега Китай е номер четири.

До 2006 година САЩ са отворили 50,000 предприятия в Китай с инвестиции от $54 млрд., а Китай има в САЩ 1,100 предприятия и $3 млрд. инвестиции.

В друга статия агенция „Синхуа" предава, че Китай е установил редица проблеми, свързани със сигурността на доставките на соя от САЩ. Китайците настояват властите в САЩ да увеличат качеството на изнасяната соя. Те са открили отровни плевели и пестициди във внасяната соя на зърна.