Според специалиста по проблемите на свободното време Алисън Линк, всички ние можем да повишим качеството на нашия живот, обръщайки повече внимание на нашите навици как да си почиваме. Разговорът на журналист от New York Times с Линк представяме с малки съкращения.

Каква е дефиницията Ви за свободно време?

Вярвайте ми или не, но изследването на свободното време е голяма научна област. Дефинициите за свободно време са много и различни - някои акцентират върху времето, някои върху извършваните дейности, някои върху състоянието на ума. Лично аз имам свободно време тогава, когато се чувствам отвътре свободна, живея в настоящия момент и съм в хармония.

Това определение ми харесва, защото то ми позволява да изживявам свободно време във всеки един момент, дори за няколко минути през деня. Свободното време се осъществява, когато сме в различни състояния - артистично или творческо, физическо, интелектуално, социално, духовно, учим нови неща, извършваме доброволчески дейности, активно, пасивно, наблюдател или участник. Някой може да е емоционално ангажиран, друг не. Дори на работа можем да имаме свободно време и да сме по-продуктивни и креативни.

Можете ли да дадете няколко примера за положително използване на свободното време?

Не искам да влизам в подробности, предпочитам да насочвам хората да откриват нещата сами за себе си. Искам от хората да определят нещата, които ги карат да се чувстват пълноценни, да бъдат самите себе си. Така че задавам въпроси от рода: "Какво бихте искали да правите в живота си, което сега не правите?" или „Какво бихте искали да правите по-добре и да научите повече?" Това е процес и той е различен за всеки. Не искам някой да възприема някакъв курс, тъй като това ще излезе като „вършене на работа".

Ето един пример: една от клиентките ми работи в телевизията. Животът й по време на снимачните сезони е изпълнен със стрес. В подобни периоди тя работи шест дни в седмицата и има малко енергия за себе си, приятеля й и другите в живота й. Тя дойде при мен в един от онези дни, в който се е събудила с единствената надежда да избута деня докрай. Това засягаше както работния й ден, така и малкото време, което й оставаше извън работата.

Тя дойде при мен с думите, че трябва да предприеме голяма промяна в начина си на живот. Но докато го постигне, ние трябваше да работим заедно, за да може тя да се научи да преглъща малките хапки свободно време в нейните напрегнати дни. Търсехме малки промени, неща отнемащи между 10 и 15 минути. Тя си направи списък: обаждане на приятел, който ще ме разсмее, ще се разходя да си взема кафе, ще поседя няколко минути в парка, ще ходя пеша до работа. Започнала с малките хапки свободно време, тя се почувства по-щастлива на работа и също така видя как се променя животът й извън службата, особено във взаимоотношенията с другите.

За какво трябва да внимаваме в отношението ни към свободното време?

Твърде често свободното време, което не се използва по удовлетворителен начин, се превръща в безделничество. Или пък от едно единствено нещо се прави ексцесия: преяждане, семейни скандали. То често може да се превърне във вредно: вземане на субстанции, престъпност. Е, няма ли да е прекрасно, ако не определяме себе си чрез нашата работа? Със същата сила можем да се самоопределим със заниманията в свободното ни време.
....

Удовлетворителен живот в свободното време може да помогне на хората да поемат контрол върху част от своя живот, която досега за тях е била неизвестна. Това освен другото им дава възможността да правят избор, нещо често ограничено в други аспекти на нашия живот, като например по време на работа. Подобряването на взаимоотношенията ни със свободното време може да намали стреса на работа, да подобри свързаните с професията умения, да увеличи толерантността и разбирането, да насърчи вземането на решения.

Как да си обясним всички тези хора, които не се чувстват свободни в живота си?

Малцина от нас действително обмислят или планират свободното си време. Мислим, че просто трябва да тръгнем по течението, но твърде често завършваме, чувствайки се стресирани, смазани, незадоволени. Трябва да планираме нашето свободно време, по малко всеки ден, може би отбелязвайки в календара предстоящи приятни занимания.

Преди хората да започнат да повишават приоритета на удоволствията в своя живот обаче, те трябва да оценят и разпознаят ценността и ползите от свободното време, дори ако имат някакви вътрешни или външни задръжки. Всички имаме задължения - така също и задръжки, които ни забраняват да се отдадем на свободното си време посредством чувство за вина или финансови спирачки. Само че личната полза и обществената полза в кратък период и в дълъг период го правят належащо.

Какво става, ако човек по-продължително се лишава от свободно време?

Ще ми кажете вие. Някога чувствали ли сте се опустошени, депресирани, съкрушени, стресът изявявал ли се е по физически начин? Знаете, че тялото и душата са свързани. Тогава помислете си не само за това как вие сте засегнати, а и как влияете върху другите.