В неделя китайският премиер Вен Дзибао по време на срещата си с ръководителите на китайската западна провинция Шенси е заявил, че ръстът на цените на хранителните продукти е заплаха за стабилността в страната. Както обяснява РИА Новости, ръстът на цените на хранителните стоки се е превърнал в главна тема в повечето китайски медии.

Най-сериозен е ръстът на цените на свинското месо - за последната година с почти 30%. Кокошите яйца през април са стрували с 30,9% повече, отколкото преди година. Като цяло, цените на хранителните продукти през април 2007 са се увеличили със 7,1%, което е над два пъти повече от индекса на потребителските цени в Китай. В някои градове цените на свинското са се покачили два пъти за последния месец.

Министерството на търговията вече е заявило, че държавата може да прибегне до стратегическите си месни резерви, за да се укротят цените.

По мнение на китайски политолог, китайските власти са обезпокоени от възможния ръст на социалното напрежение преди 17тия конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще се проведе тази есен. Очаква се по време на конгреса да се случат съществени кадрови промени.

„Инфлацията в Китай е важен фактор на политическия и икономическия живот, тъй като влияе на равнището на живота на всеки човек", подчертал е експертът.

В една от водещите си новини, агенция Синхуа предава призива на премиера към местните власти да гарантират доставките на свинско месо и да запазят пазарния ред в условията на нарастващите притеснения за поскъпването на свинското месо.

„Отбелязахме си покачването на цените на свинското и правителството ще осигури доставките на свинско и ще го направи достъпно", казал е министър-председателят по време на разследването си в местен супермаркет.

Селскостопанското министерство е обявило, че цените на живите свине през април са със 71.3% по-високи от месец по-рано.

В Ксиян, столицата на Шанси, свинското поскъпна от 14 юана ($1.8) за килограм до 17 юана ($2.2) в рамките на няколко дена. В Пекин за няколко дни свинското е скочило с 30%, а в Шанхай е постигнат рекорд за десетилетие - 16 юана, или $2.1.

Броят на живите свине средно в китайско село е спаднал от 7,000 до 3,500 откакто в края на миналата година цените на месото рязко са спаднали. Производителите на прасета са претърпели големи загуби през последните няколко години и вече се отказват да гледат животни. Това е довело до съществено намаляване на популацията през сегашната година.

Освен това избухването на епидемията „синьо ухо" (PRRS) е довела до масови кланета, което от своя страна е причинило непосредствени проблеми с доставките.

На фона на задълбочаващият се проблем, премиерът е говорил за субсидии за фермерите. Освен това Вен е препоръчал на местните власти да следят отблизо този важен пазар: качествоto, цените и субпродуктите.

Ще трябва поне година, докато броят на прасетата се стабилизира отново до 7,000 броя, казали са местните фермери.