"Газпром" няма да бърза със строителството на газопровода "Южен поток" и отлага пускането му в експлоатация най-малко до 2015 г., съобщава руският вестник "Ведомости". Изданието дори озаглавило материала си "бавния поток".

Проектът ще започне да функционира през 2013 г., обеща през януари изпълнителният директор на руския енергиен гигант Алексей Миллер и след това продължи да определя като "реалистичен" този срок. Но в изготвения от "Газпром" проект "Генерална схема за развитие на газовия отрасъл до 2030 г." пускът на "Южен поток" е отложен най-малко с две години.

Сроковете за поетапното включване на тръбата са отнесени в документа към периода 2015 - 2024 г. Там е посочен за първи път и точният проектен капацитет - 31 млрд. куб. метра годишно.

"Сроковете за влизане в експлоатация на бъдещите обекти ще се определят, изхождайки от конюнктурните външни и вътрешни пазари, държавната политика в отрасъла, динамиката в цените на метала и други фактори," се казва в документа. Точните срокове на стартиране на ‘Южен поток' ще се определят едва след изготвяне на техникоикономическата обосновка на строежа.

 Морският участък от тръбопровода се оценява на 10 милиарда долара. Сухопътната част ще струва също толкова, заяви директорът на Eni Паоло Скорони. Ръстът на  цените на металите и общата инфлация може да увеличи стойността на проекта с 10-15%, опасява се анализаторът Вячеслав Бунков. Според него строителството на тръбата ще отнеме 5-7 години.

Старите планове за пускането на тръбопровода „Южен поток" съвпадаха с конкурентния проект „Набуко".

България много разчиташе на този проект заради възникналите проблеми с газа през последните години.

Проектът ще се финансира, притежава и управлява съвместно от "Газпром" и "Ени", а на транзитните страни ще бъдат предложени миноритарни дялове, пише Уикепедия. Проучвателните работи и строителството ще се извършат от "Сайпем" (поделение на "Ени"). Подводната част ще бъде дълга 900 километра и ще стига до две хиляди метра дълбочина.

Изглежда, че проектът ще измести предвижданото по-рано продължение на газопровода "Син поток" от Турция към Европейския съюз. "Южен поток" ще обхожда Турция и Украйна (по подобие на проекта  "Северен поток" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море в обход на балтийските държави и Полша) и е израз на политическия стремеж на Русия да намалява зависимостта на газопреносната мрежа към ЕС от съседните ѝ страни. Според вестник „Комерсант" всяка страна, включена в проекта може да спечели до 300 милиона долара след като заработи съоръжението.

Капацитетът на газопровода  ще достигне 30 милиарда куб.м. газ годишно. В България "Южен поток" ще се раздели на два тръбопровода.

Единият от тях ще премине през Румъния и Унгария за Австрия и Словения, другият - през Гърция на юг за Италия. Така "Газпром" и ЕНИ потвърдиха информацията на „Комерсант" от 21 септември 2006 г., че основата на тяхното сътрудничество ще бъде транспортен проект.

Русия отрича, че "Южен поток" е конкурент на газопровода "Набуко" и не е изключено "Газпром" в бъдеще да доставя газ за "Набуко" чрез "Син поток".На българска територия газопроводът вероятно ще излиза в местността Паша дере - на 8,5 километра южно от нос Галата, до съществуващия тръбопровод на фирмата "Петреко CAPЛ" (поделение на "Мелроуз Рисорсиз") от подводното газово находище Галата

„Ведомости" съобщава още, че руският газов гигант „Газпром" е заинтересован от покупката на 20 на сто от акциите на „Repsol YPF SA". Интерес към книжата на испанската компания имат Total SA и концернътRoyal Dutch Shell PLC.