Президентът на Венецуела Уго Чавез заяви, че иска да страната му да излезе от Световната банка и от Международния валутен фонд.

В речта си, посветена на деня на труда, Чавез е потвърдил, че иска да стори това възможно най-скоро. Информацията е разпространена от BBC.

„Нямаме необходимостта да следваме Вашингтон ... ще излезем от МВФ. Ще излезем преди те да дойдат и да ни окрадат."

Президентът на Венецуела е съобщил, че вече е дал указания на министъра на финансите Родриго Кабезас да започне формалната процедура за излизане от двете световни организации.

Чавез е подновил амбициите си за създаване на Банка на Юга, както той нарича проекта за нова международна финансова институция, захранвана от приходите от огромните нефтени залежи на Венецуела за финансиране на проекти в Южна Америка.

Освен това, в полунощ местно време, както бе заявено по-рано, Венецуела въведе държавен контрол над проектите за нефтодобив в делтата на Ориноко, досега разработвани от чуждестранни оператори. Там могат да се добиват до 600,000 барела суров петрол дневно.

Говорейки пред работниците на нефтените обекти, Чавез е нарекъл акта „истинска национализация на държавните ресурси". Според постигнатото споразумение, държавната PDVSA ще контролира минимум 60% от проектите, досега водени от ConocoPhillips, Chevron, Exxon Mobil, BP, Statoil и Total.

По-рано за желанието си да излезе от МВФ заяви президентът на съседен Еквадор Рафаел Кореа, който също се придържа към леви позиции. Наскоро от Южноамериканската държава представителите на Световната банка бяха екстрадирани.

Президентът на Боливия Ево Моралез в първомайската си реч заяви, че взетото преди година решение за преустановяване експлоатацията на природните запаси на страната от чужди компании е благословение за Боливия и също така антиколониалистично. Тази южноамериканска държава се стреми да приключи национализацията на телеком-сектора още през май.

На север, президентът на Никарагуа Даниел Ортега също заяви в навечерието на деня на труда, че преговаря  за излизане от МВФ и се надява колкото се може по-скоро да се освободи от „затвора" на дълговете към МВФ.