Имаме сериозна заявка за реформи в правораздавателната система, но там очевидно ще е нужно много време и министър Иванов е обяснил какво ще се търси. Това коментира икономистът Георги Ганев в телевизия Bulgaria On Air.

Според него подобни заявки има и в образователната и здравната система, но до там.

"Няма план и визия как ще се случват реформите в Енергетиката. Там ще са нужни повече неща от тези. Трябва да се реформира губещата НЕК, която е в ужасно финансово състояние. Как ще се реформира целият пазар, достъпът на трети лица до системата. Не само електропреносната, но и газопреносната мрежа. Способността на потребителите да си избират доставчици и да има само преносна мрежа. Някои неща ги чухме, но за съжаление не всички" - допълни Ганев.

Няма как да се направят реформи, без да се засегнат интереси, подчерта икономистът.

Емисията от еврооблигации за 3,1 млрд. евро от миналата седмица беше значителен успех, подчерта Иванов.

"Разбира се, тя може да бъде разказвана като голям успех и разбира се, когато Министерството на финансите го прави и има пълното основание, защото като го прави, има пълно основание, защото има голяма емисия, с уникални добри параметри - като суми и като доходност в този между 7 и 12 и 20 годишен срок, в която емисията да бъде изкупена. От друга страна няма как това е само положителен факт, защото в крайна сметка става дума за финансиране на два големи проблема, които има България - единият е КТБ, а другият е покриването на дефицита за дълга за 2015г." - обясни Иванов.