За първи път в България през този зимен сезон туристите в Пампорово ще могат да купуват билети и карти за лифтовете и ски съоръженията с банкови карти на автоматични разплащателни станции. Възложител на проекта е Пампорово АД, а изпълнители са УниКредит Булбанк, Борика-Банксервиз, Асеко СЕЕ (дистрибутор на компонентите за картови плащания за България) и ИУК-Груп (интегратор - доставчик на автоматите за издаване на билети).

Проектът дава възможност за първи път у нас да се заплати с банкова карта на вендинг машини без наличен персонал на място.

„Очакванията са постепенно хората да свикнат да използват автоматите за билети и голяма част от транзакциите да се прехвърлят на автомат, вместо стандартно на каса", каза Мариана Великова-Чаушева, директор „Карти" в УниКредит Булбанк.
Покупката на билети и карти за лифтовете чрез банкови карти вече ще може да става много по-бързо, тъй като една транзакция се изпълнява за 5-10 сек. в зависимост от GPRS комуникацията. Традиционните каси за продажби на билети също ще продължат да работят.

Иновативният проект, реализиран в Пампорово, ще намали опашките пред касите за лифтовете, като в същото време туристите могат да си спестят неудобството да носят големи суми в брой.

Плащането с карти на автомат е удобство и за чужденците, тъй като чрез новата услуга за тях ще отпадне необходимостта да обменят чужда валута в лева, за да си закупят билет за ски съоръженията.