Автоматичните трансмисии уверено заместват механичните скоростни кутии, които като че ли са пред "пенсиониране". Много шофьори обаче предпочитат коли с ръчка. И те имат за това солидни аргументи.

Докато жителите на Северна Америка обикновено не могат да си представят че автомобилите имат три педала вместо два, то плурализмът все още цари в Европа. Има много причини в полза на "механиката". Нека си припомним основните.

Цена

Кола с механична скоростна кутия винаги е по-евтина от такава с автоматична трансмисия. Даже в не средния и високия автомобилен сегмент разликата може да се измери с няколко хиляди лева. Въпреки това, много производители, започвайки от С-класата, спряха да предлагат коли с механика.

Volkswagen ще продава моделите Passat и Tiguan само с автоматична скоростна кутия

Два от най-продаваните модели на Volkswagen скоро ще бъдат само с автоматична скоростна кутия

Промяната влиза в сила от 2023 година

Динамика

Бюджетните автомобили с евтини автоматични трансмисии автоматично губят динамика спрямо своите събратя, оборудвани с механика. При скъпите автомобили, произведени с двата вида скоростни кутии, разликата е почти незабележима.

Спиране

Механичните трансмисии позволяват на водача да спира със двигателя, увеличавайки ефективността на спиране и намалявайки износването на спирачните дискове и накладките. Автоматичните скоростни кутии практически не могат правят това.

Икономия на гориво

Разходът на гориво в превозно средство с ръчна скоростна кутия обикновено е по-нисък. По правило това се дължи на несъвършенството на автоматичната трансмисия особено на по-евтиния сегмент автомобили. Такива автоматични скоростни кутии често реагират по-бавно и неадекватно на промените в натоварването и в резултат на това увеличават "лакомията" на двигателя.

Как оборотите и скоростта влияят върху работата на двигателя

Как оборотите и скоростта влияят върху работата на двигателя

Много често с начина на шофиране може да създаде проблеми на дори сравнително нови автомобили

Стартиране с бутане

Ако на кола с автомат акумулаторът е "умрял" или например стартерът се е повредил, тогава ще бъде много проблематично да стартирате двигателя - ще трябва да се обадите на "пътна помощ". Старомодните методи като "запалване с бутане" няма да работят. Но "по-проста кола" с механична трансмисия няма да причини такива проблеми.

Шофиране извън пътя

Ако колата е попаднала в дълбок сняг, пясък или кал, тогава ръчната трансмисия ще направи възможно излизането с "люлеене" - напред, назад и т.н. Но при автоматичната скоростна кутия това не работи по същи начин, в допълнение, тя лесно може да прегрее в такъв режим на работа.

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

Как по-голямата възраст на колата да не се превърне в пречка за нормалната й експлоатация?

Загряване

Механичните кутии ни привикнаха, че могат да работят при всякакви условия. Но автоматичната трансмисия все още изисква нагряване на работната течност. Не всички шофьори спазват това правило, в резултат на което ресурсът на автоматичната трансмисия намалява. На този фон "ръчката" изглежда за предпочитане.

Движение с теглене

Повредена кола с ръчна трансмисия може да се влачи на въже толкова дълго и далеч, колкото искате. Но машината изисква специално внимание: като правило разработчикът позволява да се движи такава кола не повече от 50 км със скорост не по-висока от 50 км/ч или дори по-малка. В ролята на теглещо превозно средство механиката също е по-малко капризна от автоматичната скоростна кутия, която може да прегрее.

Снимка 314282

Поддръжка

В това отношение: "Победа на механиката с нокаут". По-добре изобщо да не мислите за ремонт на автоматичната трансмисия, а относно подмяната - още повече: тя е много скъпа.

Удоволствие от шофирането

Това е най-често срещаният аргумент сред любителите на механичната скоростна кутия. Кажете гордо: "Аз съм шофьор, а не пътник, за когото самата кола превключва нещо".

Позицията е спорна, но има право на съществуване.