Във Великобритания, САЩ и Япония електрическите автомобили вече са по-евтини за закупуване и употреба от тези в конвенционални двигатели с вътрешно горене, показва ново изследване, цитирано от The Guardian.

Именно по-ниската цена е ключов фактор, който движи бързия ръст на продажбите на електрически автомобил. В момента предимството в тези държави е главно благодарение на субсидиите от правителството, но се очаква след няколко години да няма нужда от помощ от държавата.

Изследването на на University of Leeds, публикувано в Science Direct, проучва общата цена за притежаване на електромобил за четири години, включително началната цена, обезценката, горивото, застраховката, данъци и поддръжка.

При електрическите автомобили разходите за гориво са много по-ниски, както и тези за поддръжка - защото моторите са доста по-прости. Именно заради тези две пера електромобилите взимат предимство.

Във Великобритания средният годишен разход за година е с около 10% по-нисък, отколкото при автомобил с дизелов или бензинов двигател. Хибридните обаче се оказват по-скъпи, с изключение на Япония, където има високи субсидии.

Очаква се през следващите години цената на електромобилите да намалее още повече. Анализ на Bloomberg показва, че през 2017 г. цената на батериите е намаляла с 24%, спрямо предходната година. И се очаква тази тенденция да се запази. Според анализаторът Мат Финч от Energy and Climate Intelligence Unit във Великобритания продажбите на електромобили на Острова може да надминат тези на дизелови автомобили още през май 2019 г.

Продажбите на дизелови коли на Острова се срина с 30%

Продажбите на дизелови коли на Острова се срина с 30%

Заради несигурността и спада в реалните доходи автомобилният пазар се свива с 11 процента