Корейският производител Hyundai Motor обяви името на новия си субкомпактен SUV - Hyundai Kona. Изцяло новият модел B-SUV автомобил ще бъде четвъртият член от фамилията кросоувъри на марката в Европа, която включва Grand Santa Fe, Santa Fe и Tucson.

Автомобилът носи и наименованието Kona в чест област на остров Хавай и ще бъде представен до края на тази година, съобщава специализираното издание Motor1. Не е изключено моделът да бъде показн за първи път на публиката още по време на автомобилния салон в Ню Йорк в средата на април.

В моделната гама на марката машината ще заеме едно място под кросоувъра. Основен конкурент на новия модел Hyundai Kona се очертава да бъде Nissan Juke.

Подробностите за новата машина все още се държат в тайна. По неофициална информация корейците разработва модел на базата на хечбека i20, но снабден с двигатели от i30.

Новият модел ще може да бъде поръчан както с пълно така и само с предно предаване, комплектована с бензинов турбо мотор с обем 1,0 литра. Предвиждат се и 1,4-литров атмосферен двигател, както и турбодизел с обем 1,6 литра.

Освен това през следващата година компанията Hyundai планира да представи и нов водороден кросоувър. Автомобилът се подготвя специално за зимната Олимпиада 2018 в Южна Корея.

Този SUV ще има усъвършенстван двигателен агрегат с водородни горивни клетки, компактен и лек и с модернизиран електромотор.

Благодарения на иновациите автономният пробег на автомобила ще бъде 800 километра - най- добър показател сред серийните коли с водородни горивни клетки.