Автомобилите от руската марка Lada могат да получат хибридна версия за продажба на европейския пазар. Заради затягането на екологичните норми в Европа руският производител АвтоВаз обмисля да разработи и комплектува машини с дизелов или хибриден двигател.

"С двигателите, поставяни сега на Lada, ще ни бъде трудно да ги спазваме тези норми. Изходите от ситуацията са два - нови дизелови или хибридни двигатели," каза в интервю за сайта Lenta.ru , шефът на компанията Никола Мор.

Добавяйки, че въпреки т.нар. "дизелов скандал" с Volkswagen, съвременните дизеловите двигатели си остават една много добра технология.

В бъдеще автомобилите Lada може да се допълнят с хибридни версии, а така също и с нови дизелови двигатели. Чрез такива стъпки АвтоВАЗ ще е готов да разшири доставките си за европейския пазар, обясни Никола Мор.

Окончателно решение по темата още не е взето, посочи шефът на компанията.

Показаха електрическа Lada Vesta   

Показаха електрическа Lada Vesta  

Това е втори опит на АвтоВАЗ за такава кола  

Преди дни стана известно, че АвтоВАЗ приз 2016 г. е понижил чистата загуба до 44,8 млрд. рубли от 73,9 млрд година по-рано ( курсът на рублата в последно време е около и малко под 60 за долар, бел. ред.). Приходите на компанията за миналата година са нараснали с 4% до 184,9 млрд. рубли.

Lada отива в по-висок ценови клас. АвтоВАЗ разработва нова евтина кола

Lada отива в по-висок ценови клас. АвтоВАЗ разработва нова евтина кола

Lada Vesta и Lada XRAY не отстъпвали по качества на Рено

Подобряването на финансовите резултат се дължи на оптимизиране на доставките и производството, повишаване на производителността на труда и понижаване на административните и други разходи.

Но безпорно и на успеха на новите модели Lada Vesta и Lada XRAY, които се продават на по високи, рентабилни за компанията цени.