Производителите на автомобили във Великобритания правят значително по-малко превозни средства за втори пореден месец, съобщават медиите на Острова. Причина за това е продължаващият глобален недостиг на чипове, който не спира да възпрепятства производството. Броят на произведените автомобили е намалял с 27% на годишна база - до едва 37 246 коли, според последните данни, публикувани от Асоциацията на автомобилните производители и търговци (SMMT).

Освен глобалния недостиг на полупроводници, SMMT казва, че затварянията на фабриките на някои производители през лятото също са допринесли за спада.

Продажбите на електромобили в световен мащаб нарастват със 160% през първото полугодие

Продажбите на електромобили в световен мащаб нарастват със 160% през първото полугодие

Норвегия остава световен лидер при внедряване на електромобили

Въпреки това, производството на електрически превозни средства с батерии, както и на хибридни автомобили се задържа на добро ниво, след като през август достигна нов връх. С 10 274 ​​произведени бройки, тези коли представляват повече от една четвърт или 27,6% от всички произведени автомобили в страната, което е рекордно високо ниво.

От януари, британските фабрики са произвели 137 031 автомобила с алтернативно гориво. Това е с 51 679 повече в сравнение с 2020-а година.

Новат реалност все повече навява на мисълта, че правителството наистина ще успее да постигне целта си за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030-а година. Продажбите на хибриди пък трябва да спре през 2035-а.

Автомобилните производители ще изгубят още $210 милиарда заради кризата с чипове

Автомобилните производители ще изгубят още $210 милиарда заради кризата с чипове

Според консултантската компания AlixPartners, световните компании ще произведат поне 7 милиона автомобила по-малко

Главният изпълнителен директор на британската Асоциация на автомобилите - Майк Хоуес, коментира, че "значителният спад за производството на автомобили във Великобритания е изключително тревожно както за сектора, така и за хилядите работници в цялата страна".

Производителите и техните доставчици се борят да поддържат производствените линии на фона на недостиг на полупроводници и пандемични ограничения, които се очаква да продължат и през 2022-а година. А може би и след това. Най-малко проблеми имат производителите на електромобили.