Учени от университета в Лестър, Великобритания са установили, че хората, които сядат всеки ден зад волана, са заплашени от намаляването на IQ-то.

Това става ясно след изследване, проведено сред 500 000 британци, при което са сравнявани шофьори с хора, които не карат, пишe Auto Motor und Sport.

Шофиране в продължение на 2-3 часа прави мозъка точно толкова мързелив, колкото същото време гледане на телевизия - защото докато управляваме автомобил мозъкът не е особено активен, сочат изводите от изследването.

Ето какво обяснява поведението на онези странни субекти в трафика, които обичат да сменят лентата нон-стоп, а на светофара се оказват до водачите, които не са напускали своята лента за същата отсечка!

Резултатите от изследването в голяма степен обясняват и защо някои хора започват да се разсейват с "чоплене" на телефона - като отклоняват вниманието си от пътната обстановка.

Но дали всичко това обаче не е доказателство, че за безопасността на цялото човечество и за неговия прогрес в най-близко бъдеще трябва да оставим функциите за шофиране на колата - т.е. да се доверим на автономните автомобили, чиято технология на практика функционира съвсем безпроблемно? Вероятно да.