Според актуално проучване, избухването на епидемията от новия коронавирус и спирането на огромни сектори на китайската икономика може да засегне дейността на 5 милиона предприятия по целия свят.

Изследователската компания Dun & Bradstreet анализира най-засегнатите от вируса китайски провинции и установи, че те са тясно свързани с глобалната бизнес мрежа.

Според доклада 90% от всички действащи предприятия в Китай се намират в засегнатите райони, където към 5 февруари са регистрирани 100 или повече потвърдени случая, а около 49 хиляди предприятия в тези региони са клонове и дъщерни дружества на чуждестранни компании.

Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне икономиките на Европа и на България?

Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне икономиките на Европа и на България?

Разговор с ръководителя на "Кофас България" Пламен Димитров

49% от компаниите с дъщерни предприятия в засегнатите региони имат централен офис в Хонконг, 19% в САЩ, 12% в Япония и 5% в Германия.

Според Националната здравна комисия на Китай към вторник, 18 февруари в страната са потвърдени 72,4 хиляди случая на коронавирусна инфекция, над 1800 души са починали.

Изследователите от Dun & Bradstreet са установили, че поне 51 000 компании по света, 163 от които са от класацията Fortune 1000, имат един или повече директни доставчици на първо ниво в засегнатия регион. Най-малко 5 милиона компании - 938 от които Fortune 1000 - имат един или повече доставчици от второ ниво.

Въздействието върху бизнеса в Китай и по света намалява прогнозите за световния икономически растеж за годината.

Moody's преразгледа прогнозите си за глобален растеж, очаквайки, че икономиките на страните от Г-20 ще нараснат с годишния темп от 2,4% през 2020 г., а растежът на Китай ще намалее до 5,2%.

Американските гиганти, които могат да бъдат тежко засегнати от коронавируса в Китай

Американските гиганти, които могат да бъдат тежко засегнати от коронавируса в Китай

Те имат голямо производство в близост до засегнатия град Ухан

Това налага да разчита на основна прогноза, в рамките на която разпространението на коронавирус ще спре до края на първото тримесечие, а "нормалната икономическа активност" ще бъде възстановена през второто тримесечие. Въпреки това глобалните икономически щети ще бъдат "сериозни", ако заболеваемостта и смъртността не намаляват и нарушенията в международната верига на доставки се увеличат.

"Вече има доказателства, че веригите за доставка се нарушават, включително извън Китай. В допълнение, спирането на някои сегменти от икономиката в Китай ще има глобално въздействие, имайки предвид значението на страната и връзката й с глобалната икономика ", заяви Мадхави Бокил, вицепрезидент на Moody's.

Докладът на Dun & Bradstreet показва, че петте основни индустрии, които представляват 80% от бизнеса в райони, засегнати от коронавирус, са услуги, търговия на едро, производство, търговия на дребно и финансови услуги.

Засегнатите от коронавирус провинции като Гуангдонг, Дзянсу, Чжецзян, Пекин и Шандонг представляват 50% от общата заетост и 48% от общите продажби.

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

От 20 януари насам

Китайската икономика представлява 20% от световния БВП. И според анализаторите, ако огнището на вируса се задържи само през лятото, последиците ще доведат до това глобалният растеж на БВП да се забави с 1 процентен пункт.