Доставките на петрол от Саудитска Арабия и Ирак за Европа с общ обем от почти 9 милиона барела се забавят заради ескалацията на ситуацията в Червено море. Това съобщи агенция Bloomberg, като не се конкретизира за кои страни е предназначен петролът.

Според сведенията, общо седем танкера, напуснали пристанищата Рас Таннура и Ал Джубайл в Източна Саудитска Арабия, както и от пристанището Басра в Южен Ирак, са били принудени да променят курса си и да поемат по по-дългия маршрут през нос на Добра надежда в ЮАР.

В тази връзка, времето за доставка на петрола ще се увеличи с повече от две седмици в сравнение със стандартния маршрут през Червено море и Суецкия канал.

Според оценките на Централното командване на САЩ, от средата на ноември досега хутите са нападнали повече от 20 цивилни кораба в Червено море.

Тъй като ситуацията в района се влошава, много компании напоследък решиха да отклонят корабите, които обикновено отиват в Европа през Суецкия канал, по дългия малшрут през нос Добра надежда в ЮАР.

Икономическите последствия от конфликта в Червено море според най-големия в света износител на петрол

Икономическите последствия от конфликта в Червено море според най-големия в света износител на петрол

Ще има ли прекъсвания на доставките - коментар на шефа на петролния гигант Saudi Aramco