Националният авиопревозвач на Франция Air France обяви в сряда, че ще повиши заплатите за всичките си 38 000 служители, поетапно - с общо 5 процента. Решението на авиокомпанията идва "в аванс", тъй като преговорите за заплатите на персонала трябва да се проведат през следващата година.

Мерките са част от усилията на компанията да помогне на служителите си да се справят с високата инфлация, се казва в изявление на авиокомпанията.

Ето какво увеличение на заплатите получиха пилотите от Lufthansa, за да спрат да стачкуват

Ето какво увеличение на заплатите получиха пилотите от Lufthansa, за да спрат да стачкуват

Споразумението слага край, поне до юни 2023 г., на трудовия спор между служителите и авиокомпанията

Предвижда се заплатите да бъдат увеличени с 2% през ноември (най-малко 130 евро брутно на месец), с още 2,5% през февруари 2023 г. и допълнително увеличение от 0,5% ще бъде предложено по време на преговорите за заплатите през май. През октомври 2022 г. всички служители на пълно работно време ще получат и извънредна премия от 1000 евро за повишаване на покупателната им способност.

Припомняме, че преди дни повишение на заплатите на пилотите си обяви и най-голямата авиокомпания в Европа - Lufthansa. Пилотите на германскат авиокомпания ще получат увеличение на основното си заплащане от 980 евро на два етапа от 490 евро, единият със задна дата до август 2022 г. и следващият през април 2023 г. По този начин началната заплата на втори пилот ще се увеличи с около 20%, докато за капитан в крайна степен увеличението ще представлява 5,5%.

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през следващите няколко месеца няма много какво да се направи, за да се нормализира ситуацията