Amazon наема още 75 000 души - от складови служители до шофьори за доставка, след като извънредната ситуация около новия коронавирус държи американците по домовете им, а търсенето на онлайн поръчки се увеличава неимоверно.

Когато купувачите в САЩ разчистват рафтовете по магазините за отрицателно време, страхувайки се от дългосрочните ограничителни мерки заради карантината и недостига на продукти, компаниите се надпреварват да съхраняват хранителни и здравни продукти на склад. Други пък се опитват да отговорят на засилващото се търсене онлайн, отбелязвайки дефицит на работната ръка за доставки.

Amazon: Приемаме коронавируса сериозно. Работници: Съобщенията не са верни

Amazon: Приемаме коронавируса сериозно. Работници: Съобщенията не са верни

Натискът върху гиганта продъжлава да се засилва

Гигантът за електронна търговия Amazon е изправен пред не лесната задача да наеме повече хора, дори когато се чуват все повече призиви за закриване на съоръжения. Компанията вече съобщи за много потвърдени случаи на коронавирус в складовете си, след което увери, че се предприемат мерки за мерене на температура и други в някои свои помещения. Сега фирмата въвежда проверките на температурата и използването на маски за персонала във всички свои американски и европейски складове, пише Reuters.

Това обаче далеч не означава, че положението е цветущо. През последните месеци редица служители се оплакаха за слабите мерки срещу разпространението на заразата, които предприема компанията. Имаше и твърдения за неверни съобщения на Amazon, които не бяха опровергани от гиганта. Някои избрани служители призоваха компанията да затвори складове, като в някои населени места се стигна и до символични протести сред работниците.

Amazon ще строи лаборатория за тестване на служителите си

Amazon ще строи лаборатория за тестване на служителите си

Според компанията, не са налични тестове за адекватна защита на населението

Но с нивата на безработица, които достигат рекордни нива, сега Amazon се стреми да запълни празнината. За да привлече нови служители, компанията заяви, че ще добавя по 2 долара към минималните си 15 долара на час към заплатите на работниците в САЩ до април.

Компанията също така заяви в понеделник, че е попълнила всичките 100 000 позиции, които обяви по-рано, а новите работни места са в допълнение към тези.

Гигантът заяви още, че очаква да похарчи повече от 500 милиона долара в световен мащаб, за да увеличи заплатите на работниците по време на пандемията. Преди това компанията обяви, че тази сума ще бъде в размер на 350 милиона долара.

"Знаем, че много хора са били икономически засегнати, тъй като работните места в области като настаняването, ресторантите и пътуванията са загубени или размити като част от тази криза и приветстваме всеки, който е без работа, да се присъедини към нас в Amazon, докато нещата се върнат към нормалното и техният предишен работодател е в състояние да ги върне", пишат от Amazon в съобщение.

Малко по-късно беше посочено и че Amazon скоро ще позволи на търговците от трети страни да доставят не толкова съществени вещи до складовете.

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Служители на гиганта се оплакват от лоши мерки срещу разпространението на вируса

От по-късно тази седмица компанията ще започне да приема повече продукти в своите складове, пише в друго съобщение на Amazon, цитирано от CNBC. През март компанията заяви на продавачите, че "временно ще даде приоритет на домакинските артикули, медицинските консумативи и други основни категории продукти" в отговор на рязкото търсене на епидемията от коронавирус.

"Оценяваме търпението на нашите търговски партньори, тъй като даваме приоритет на търсените от клиентите продукти и се придържаме към широки мерки за безопасност и здраве в нашите центрове за изпълнение, за да защитим служителите си. Ще споделим повече подробности с нашите търговски партньори по-късно тази седмица", заяви говорител на компанията.

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Гигантът дава приоритет на важните консумативи, необходими на домакинствата по време на епидемия