Най-големият британски телеком British Telecom (BT) съкращава 13 000 работни места в мениджмънта и бек-офиса и напуска централата си в Лондон в опит да се възстанови след счетоводен скандал и спад в търговията, съобщава Reuters.

Главният изпълнителен директор Гавин Патерсън се опитва да задържи акционерите на своя страна, като запази дивидента и се съгласи с нов план за пенсионно осигуряване като част от усилията за модернизация на бившия държавен монопол в телекомуникациите.

Преструктурирането идва след трудната 2017 г. и ще се съсредоточи върху основните услуги, необходими на потребителите и бизнеса.

Британската BT отнесе рекордна глоба

Телеком номер 1 във Великобритания отнесе рекордна глоба

Санкцията надхвърля 40 милиона паунда

BT, която е собственик на най-големия британски мобилен оператор EE, заяви, че ще наеме около 6000 нови инженери и персонал, ангажиран с обслужването на клиенти, за да подкрепи навлизането на оптични и 5G мрежи.

"Тази силна позиция ще ни позволи да надградим върху дисциплинираните доставки и намаляването на риска за последната финансова година - период, през който постигнахме цялостно съответствие с нашите финансови и оперативни ангажименти, като същевременно се справихме с много несигурности", заяви Патерсън, който е начело на компанията от 2013 г.

Съкращаването на работните места, което е най-голямото от 2008 г., ще спести на телекома 1.5 млрд. паунда през следващите 3 години. Преструктурирането ще струва 800 млн. паунда.

Бързият интернет става "законно право" във Великобритания

Великобритания отсече: Бързият интернет става "законно право"

Доставчиците са задължени да осигуряват на потребителите скорост от поне 10 Mbps

BT постигна съгласие за нов 13-годишен план за финансиране на пенсионния си фонд, чиито дефицит е 11.3 млрд. паунда в края на юни. Компанията ще плати 2.1 млрд. паунда в схемата до 2020 г., като са предвидени още 2 млрд. паунда, които ще бъдат събрани чрез емитиране на облигации.

Стратегията идва, след като групата обяви 3% спад в приходите си за четвъртото тримесечие до 5.967 млрд. паунда, което е под очакванията на анализаторите. Oсновните приходи достигнаха 2.083 млрд. паунда, което е с 1% над очакваното.

Перспективата за основните приходи за текущата финансова година ще се понижи с 2%, докато коригираните основни приходи ще бъдат в диапазона от 7.3 млрд. до 7.4 млрд. паунда, спрямо 7.5 млрд. паунда през последната година.