Антитръстовите регулатори на ЕС одобриха германска схема за €11 милиарда за подпомагане на компании, засегнати от санкциите срещу Русия. Съгласно схемата компаниите могат да осигурят заеми, покрити с държавна гаранция, която не надвишава 90% от размера на заема или да получат заеми с намалени лихви, за да покрият нуждите си от инвестиции и оборотен капитал.

"Тази обща схема ще позволи на Германия да смекчи икономическото въздействие на войната на Владимир Путин в Украйна и да подкрепи допълнително компании от сектори, засегнати от настоящата криза и свързаните с нея санкции", каза в изявление европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика

Европейската комисия, която действа като регулатор на конкуренцията за Европейския съюз наскоро разхлаби правилата си за държавна помощ, за да позволи на правителствата на ЕС да подпомагат компании, пострадали от санкциите срещу Москва.

През април Брюксел обяви, че германската схема за подпомагане ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни или платежни предимства, възстановяеми аванси, гаранции, заеми, финансиране чрез собствен капитал и хибридно финансиране за всички компании, засегнати от наложените на Русия санкции (с изключение на компаниите във финансовия сектор).

До момента само германското правителство е отпуснало над €20 милиарда, за да помогне на местните компании да смекчат последиците от въоръжения конфликт в Украйна.