Американската Федедерална търговска комисия (Federal Trade Commission, FTC) и 46 отделни щата започнаха съдебен иск срещу Facebook Inc. в сряда, обвинявайки гигантът, че купува и замразява малки стартъпи, за да удуши конкуренцията, пише The Wall Street Journal.

В иска FTC настоява Facebook да продаде WhatsApp и Instagram - двете най-големи сделки на социалната мрежа. Щатите са подали отделен, но подобен иск, в който се твърди, че липсата на конкуренция вреди на потребителите, включително чрез намаляване на защитата на личните им данни.

Двата иска идват само седмици след обвинението на Департамента по правосъдие срещу Google за незаконно поддържане на монополно положение в бизнеса с интернет търсачки. Двете дела отразяват притеснението на САЩ относно растящата мощ на доминиращите интернет платформи.

"Действията на Facebook по утвърждаване и поддържане на монопола лишават потребителите от ползите на конкуренцията", заявява Иън Конър, директор на Бюрото по конкуренция в FTC. "Целта ни е отменим антиконкурентните действия на Facebook и да възстановим конкуренцията, така че иновациите и свободната конкуренция да процъфтят", казва той.

Летиша Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк, подчертава, че Facebook "използва доминиращата си и монополна позиция, за да смачка по-малките конкуренти за сметка на обикновените потребители", както и че "прави милиарди, превръщайки личните им данни в свещена крава".

Facebook отговори, като заяви, че FTC е дала одобрение на сделките за Instagram и WhatsApp. От социалната мрежа предупредиха, че ходът на властите е опасен: той дава сигнал, че никоя продажба не е окончателно завършена. "Хората и малкият бизнес не избират да използват безплатните услуги на Facebook, защото са задължени, а защото нашите приложения и услуги носят най-голяма стойност", казва вицепрезидентът и главен адвокат на социалната мрежа Дженифър Нюзтед.

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Пипалата на социалната мрежа достигат далеч извън пределите на нейните услуги и се разпростират в целия интернет

Комисарите в FTC са гласували 3-2 за подаване на иска, който идва след над едногодишно разследване. Към председателят Джоузеф Саймънс, републиканец, се присъединиха двама демократи, което подсказва, че искът няма да бъде оттеглен, когато новоизбраният президент Джо Байдън влезе в Белия дом.

Искът представлява едно от най-големите предизвикателства в 16-годишната история на Facebook. Социалната мрежа, без да броим останалите приложения, има 196 млн. потребителите в САЩ и Канада и 2,5 млрд. в света.

Двата иска разказват подобна история. FTC и щатите твърдят, че Facebook избира да придобие компаниите, които се оказват нейни конкуренти. През 2011 г. компанията припознава Instagram като растяща платформа, която може да заплаши позицията на Facebook. Купуването на Instagram неутрализира заплахата и в същото време обезкуражава подобни приложения.

Facebook ще трябва да доказва, че не наблюдава потребителите на Instagram

Facebook ще трябва да доказва, че не наблюдава потребителите на Instagram

След заведено дело в САЩ

Придобиването на WhatsApp премахва подобно притеснение и създава пречки за бъдещи приложения за чат да постигнат нужния мащаб.

Голяма част от маневрите на Facebook са били подпомогнати след придобиването на израелската компания Onavo Mobile, която следи употребата на редица приложения - и помага на Facebook да идентифицира заплаха.

Искът идва два месеца след като антитръстовата комисия в Сената публикува доклад, в който се посочва, че Facebook има монополно положение на пазара и е изолиран от заплахата на конкуренцията. В документа също се твърдеше, че Facebook купува конкурентите, които смята за заплаха.

Компанията на Марк Зукърбърг със сигурност ще отговори на иска. Обикновено, за подобни казуси са нужни години. Facebook вече заяви, че е получила разрешение за сделките от нужните органи. Но WSJ писа още, че през 2012 г., че комисарите са били притеснени от придобиването, но не са били убедени, че ще успеят да спечелят сделката.

Facebook е под прицел и в Европа. Европейската комисия провежда предварително разследване относно контрола и употреба на потребителските данни.

Акциите на Facebook изтриха 1,93% от стойността си вчера и нови 0,29% след края на търговията. Nasdaq Composite изгуби 2,15%.

Разделянето на Facebook, WhatsApp и Instagram - кошмар за Зукърбърг

Разделянето на Facebook, WhatsApp и Instagram - кошмар за Зукърбърг

Доклад, подготвен от компанията, сочи, че това ще бъде твърде скъпо и трудно