След десетилетия на минимални инвестиции, германската армия се оказа неподготвена за новата ситуация в Европа с бушуващ на територията на континента конфликт с мащаби, невиждани от Втората световна война насам. Затова и Берлин ударно модернизира въоръжените си сили... като налива милиарди в американската военна промишленост. Поне такова е мнението на един от водещите производители на танкови компоненти в страната.

Контекст: Германия отдели 100 млрд. евро за модернизация на въоръжените си сили. Сред нужните нови покупки са американските изтребители F-35, нови зенитно-ракетни комплекси, танкове, бронирани машини на пехотата, автоматично оръжие и много друга техника.

Тя трябва да замени образци, останали от края на Студената война като ударните самолети Tornado.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

Детайли: "Не вярвам да останат много от тези пари за германската индустрия", коментира директорът на компанията Renk Group Сузане Виганд, цитирана от "Ройтерс".

Според нея половината от 100-те милиарда евро ще отидат за американско оръжие.

"Германия няма стратегически компас за отбранителната индустрия. Това е нещо, което във Франция е реализирано много по-добре", коментира още тя, като призова сумата да не се използва само за запълване на дупки в отбранителните способности, но и за инвестиране в перспективни технологии.

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Тази държава се превръща в новата европейска военна суперсила, но има ли достатъчно пари за целта

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на голямата армия в бъдеще

От друга страна: Сузане Виганд е начело на един от водещите производители на скоростни кутии за танкове като Leopard 2 и други бойни машини. Renk беше част от Volkswagen, но след това отиде в инвестиционната компания Triton срещу 700 млн. евро и се готви за дебют на борсата.

Към момента дружеството има поръчки за близо 4 млрд. евро и очакването е пазарната му стойност да стигне 2,5 млрд. евро.

Защо Европа е втора по военни разходи в света, но не и по военна сила?

Защо Европа е втора по военни разходи в света, но не и по военна сила?

Европейските институции търсят начини за подобряване на ефективността на отбраната

Това със сигурност е фактор за острите коментари на ръководството. Факт е, че в много аспекти германската индустрия не може сама да отговори в кратки срокове на нуждите на страната - евентуален нов изтребител от пето поколение ще бъде готов едва към края на десетилетието, докато F-35 е наличен в момента.