Всички 27 хипермаркети в Русия на германската верига OBI за ремонт на дома и вилата (от вида "Направи си сам"), ще отворят отново врати за клиенти до 11 май, съобщават от руския офис на компания, пише Прайм. Московският магазин на германската верига хипермаркети OBI възобновява работа още утре.

OBI дойде в Русия през 2003 г. и стана първата Западна търговска верига на дребно "Направи си сам" в страната. В Русия има общо 27 хипермаркета на OBI в 14 града: 8 в Москва, 5 в Санкт Петербург, по 2 магазина в Нижни Новгород и Екатеринбург и по един в Казан, Омск, Волгоград, Краснодар, Саратов, Рязан, Сургут, Брянск, Тула и Волжски.

Популярната верига OBI ("Направи си сам") след началото на конфликта в Украйна беше обявила, че напуска Русия. Дори беше съобщено, че OBI планира да продаде бизнеса си в страната на местен инвеститор. Дмитрий Галанцев, съдружник в голяма адвокатска кантора, подпомагаща бъдещата сделка, каза тогава за РИА Недвижимости, че това е руски купувач.

За присъствието на конкретен вътрешен инвеститор, без да се разкрива името, спомена и шефът на борда на директорите на "Аудит Груп" Борис Любошиц, който получи пълномощно за извършване на сделка за продажба на бизнеса на OBI в Русия. В същото време, според вестник "Комерсант", структурите на казахстанския холдинг Asadel, които развиват марката OBI в Казахстан под франчайз, претендират за руските активи на OBI.

Обаче в крайна сметка германската верига остава в Русия. Това решение на германската верига OBI, да отвори отново хипермаркетите си в Русия е положителен сигнал за чуждестранния бизнес, опериращ в страната, коментира руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.