Световният гигант в микроелектрониката - американският производител на интегрални схеми GlobalFoundries (GF) увеличава екипа си от разработчици, базиран в София. Това стана ясно от организирано от компанията за производство на чипове събитие в столицата, на което присъстваха представители на властта, бизнеса и на медиите.

В момент, в който търсенето на полупроводници отбелязва огромен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас е нараснал до 250 души, с перспективата те да станат 350 в следващите две години.

Българският екип на компанията има ключов принос към водещата позиция на GF в сектора.

"Оценявам усилията ви да разраснете екипа в България, с толкова важен принос към развитието на GlobalFoundries и индустрията за чипове в България и света, защото един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е засилване на връзката между бизнеса, академичните знания, технологиите и науката", заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

Американски производител на чипове Broadcom иска да купи VMware

Американски производител на чипове иска да купи VMware

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда долара и е сред водещите компании в индустрията за облачни услуги

Тя подчерта, че страната ни продължава да се фокусира върху привличане на инвестиции и оказване на подкрепа в приложението на иновациите и технологичния трансфер, за да можем да осигурим растежа на икономиката.

GlobalFoundries разработва технологии за производство на чипове, които се използват в телекомуникациите, автомобилната индустрия, самолетостроенето и други индустрии. Компанията има пет високотехнологични фабрики в САЩ, Сингапур и Германия, общо 15 000 служители и над 10 000 патента.

Тъй като недостигът на интегрални схеми за автомобили се увеличи драстично миналата година, GlobalFoundries сформира стратегически партньорства с гиганти като Ford, BMW и Bosch. Световни лидери като AMD, Qualcomm и Broadcom също работят дългосрочно с производителя.

"През 2021 година доставихме 2,4 милиона силициеви пластини на световния пазар. От миналата година GlobalFoundries e публична компания, листната на Нюйоркската фонодва борса, а отчетените приходи за 2021-а са на стойност $6,6 милиарда", коментира Ричард Трихи - вицепрезидент на дивизия "Библиотеки за проектиране на интегрални схеми" (Design Enablement) на GlobalFoundries.

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Способността на двата най-големи производители в света за удовлетворяване на търсенето предизвиква опасения.

От 2019 година насам, когато GF придоби звеното по микроелектроника от 125 души на местния ИТ лидер "Смартком", специалисти от България и чужбина разработват в София решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии. Оттогава компанията е разширила и обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.    

Производителят на чипове си партнира дългосрочно с водещите университети с инженерни специалности у нас. Над 50 процента от българските специалисти в GlobalFoundries са започнали кариерата си още от студентската скамейка.

Недостигът на чипове ще намали глобалното производство с над 5 милиона превозни средства

Недостигът на чипове ще намали глобалното производство с над 5 милиона превозни средства

До голяма степен последиците идват от инвазията на Русия в Украйна