Някои от 12-те хиляди служители, с които Google се раздели през миналата седмица, са получавали 7-цифрени заплати, съобщава онлайн изданието The information, като се позовава на свои източници.

Според тях сред съкратените има както служители, които са получавали високи оценки за представянето си, така и мениджъри със заплати от между 500 хиляди и 1 милион долара годишно. За сравнение, според публични данни средната заплата в компанията е около 165 000 долара за 12 месеца.

Google ще съкрати 12 000 служители от работната си сила в глобален мащаб

Google ще съкрати 12 000 служители от работната си сила в глобален мащаб

Това са 6% от служителите на гиганта

Официален коментар от Google няма, но изпълнителният директор Сундар Пичай сам призна, че "наемахме хора за икономическа реалност, която е различна от тази, която виждаме днес". Той направи този коментар в писмото, с което обяви съкращенията.

През януари 2022 г. Business Insider съобщи, че четирима души от висшия мениджмънт на MS са получили повишение на заплатата до 7-цифрено число, както и допълнителни възможности за закупуване на акции, след като се оплакали, че заплащането им страда от високите нива на инфлацията (по това време).

Бъдещето на Waze е под въпрос след реорганизация в Google

Бъдещето на Waze е под въпрос след реорганизация в Google

Екипът на популярното навигационно приложение загуби независимия си статус

Сега според вътрешни източници в Google компанията е въвела нова система за оценяване на редовите служители, която самите те определят като "знак за внимание върху личното ти досие": "Това е знак да се стегнеш или да започнеш да си търсиш нова работа". Освен това от мениджърите е било изискано да поставят повече хора в списъците с лошо представящи се служители.

Според The Information системата е особено строга с новоназначените, като само няколко месеца са достатъчни, за да се окаже някой от тях с "жълт картон".