Корейският автомобилен гигант Hyundai Motor планира да листне на борсата своето индийско подразделение с цел да набере най-малко 3 милиарда долара, предаде "Ройтерс". Това ще е най-голямото IPO в историята на страната и идва в навечерието на официалното навлизане на Tesla на пазара на най-населената държава в света.

Според източници на агенцията Hyundai Motor India вече са провели разговори с няколко банки, сред които са JP Morgan, Morgan Stanley, Citi и Bank of America. Очакването е за пазарна оценка в размер на 30 млрд. долара, което би поставило компанията на трето място след Tata Motors ($41,43 млрд.) и Maruti Suzuki India ($40,11 млрд.).

Kia и Hyundai, при които кражбите скочиха с 1000% в САЩ

Двете марки автомобили, при които кражбите скочиха с 1000%

Виновен е трик от социалните мрежи

Като пазарен дял, обаче, Hyundai е на второ място с 15 на сто след Maruti Suzuki. За компанията Индия е много важен пазар, след като се наложи да продаде заводите си в Русия и да свие производството в Китай. Hyundai е и единственият голям чуждестранен играч с успешен бизнес в страната - Ford и GM се провалиха в местните си начинания.

Силата на корейската компания е в малките градски коли, но конкуренцията се засилва, като компании като Tata вече имат богато портфолио от SUV и електрически модели. Освен това, очакването е през тази година Tesla официално да стъпи на индийския пазар и допълнителният капитал със сигурност ще е нужен на Hyundai, за да може да се бори с компанията на Илон Мъск.

През следващото десетилетие корейците ще инвестират близо 4 млрд. долара в Индия, като парите ще отидат за нови модели електромобили, зарядни станции и завод за сглобяване на батерии.

Hyundai ще строи огромен автомобилен завод в Саудитска Арабия, каква е инвестицията

Hyundai ще строи огромен автомобилен завод в Саудитска Арабия, каква е инвестицията

Какво е разпределението на акциите в завода

"Те (Hyundai) искат да се възползват от IPO бума в Индия. Капиталовите пазари рядко са изглеждали по този начин в сравнение с другите държави", коментира един от източниците на "Ройтерс". Действително, оценяваният на 4 трлн. долара индийски фондов пазар се превръща в алтернатива на Китай и неотдавна измести Хонконг като четвърти по големина в света.

През 2023 г. 239 компании набраха общо 6,78 млрд. долара от първични публични предлагания на акции в Индия. Най-голямото IPO до момента е на крупния застраховател Life Insurance- 2,7 млрд. долара през 2022 г.