Китай скоро ще се превърне в най-големият пазар в света за авиотранспорт, но американските компании ще срещнат сериозни затруднения в опитите си да спечелят от тази възможност за растеж.

Някои от американските фирми вече премахват някои от полетите си до азиатската страна. American Airlines, например, отмени линията си между Чикаго и Шанхай, а Hawaiian спира пътуванията между Хонолулу и Пекин.

От първата компания посочиха, че се отказват от тази дестинация от октомври, тъй като тя е "нерентабилна и неустойчива в настоящата среда с високи разходи за гориво". По-рано от American спряха и полетите си между Чикаго и Пекин, пише CNN Money.

United от своя страна прекратиха полетите си между Сан Франциско и Ханджоу в края на миналата си година след като бяха поддържани в рамките на 15 години.

Проблемите на американските компании обаче не са свързани само с изострянето на отношенията между Вашингтон и Пекин, но и на силната конкуренция от страна на китайските конкуренти, които агресивно увеличават международните си пътувания.

Компаниите в азиатската страна разширяват авиофлота си и качеството на своите услуги, като отчитат голямо развитие в сравнение с предходните години.

Според прогнозите през 2022 година Китай ще изпревари Щатите като най-големия пазар за авиотранспорт в света, като до 2036 година пътниците на компаниите там ще се увеличат тройно до 1,5 милиарда души.