Приходите на банките от такси за обслужване ще се сринат с милиарди долари през следващите няколко години, сочи ново изследване на Accenture Plc, предаде Reuters. Прогнозата на анализаторската компания е, че само начисленията, които финансовите институции събират по овърдрафт кредитите, ще се свият с над 5% в рамките на следващите между три и пет години.

Анализът се основава както на данните за приходите на банките на 12 пазара по целия свят, включително най-големите финансови такива, именно САЩ, Великобритания, Австралия и Хонконг, така и на анкета, обхванала повече от 15 хил. респонденти.

Банките в България започват 2020-а с 25 милиона лева спад на печалбата

Банките в България започват 2020-а с 25 милиона лева спад на печалбата

Към края на януари тя възлиза на 52 милиона лева

Освен таксите по овърдрафтите, ще бъдат засегнати и постъпленията на финансовите институции от финансови транзакции, обмен на чуждестранна валута, задгранични плащания и други подобни услуги, посочват от Accenture.

Причината за този удар по традиционните играчи във финансовия свят е навлизането на все повече финтех стартъпи, които предлагат значително по-добри условия на клиентите си. Например в САЩ виртуалната банка Chime предлага овърдрафт без такса за сума до 100 долара, а Revolut позволява на потребителите си да прехвърлят средства при междубанковата лихва, т.е. също почти без такса.

Какво представляват peer to peer инвестициите?

Какво представляват peer to peer инвестициите?

Имат ли почва в България?

"Тези играчи са катализатор, който подтиква цялата индустрия да се промени", каза глобалният ръководител на поделението за банкови анализи към Accenture Алън Макънтайър. По думите му, тази промяна ще се отрази на сектора и в бъдеще, защото регулаторите позволяват навлизането на все по-опростени и гъвкави финансови компании.

Банките от своя страна ще трябва да влагат в технологии като изкуствения интелект и компютърните анализи на бъдещите динамики, за да останат конкурентоспособни и да запазят пазарния си дял. Повече от половината запитани са посочили, че са склонни да плащат такси за релевантни и адекватни приложения за смарт устройства, разработени от банките си.