Повишаването на цените на бургундското вино може отчасти да се дължи на печалбите, генерирани на фондовия пазар през последните месеци, които достигат до търговията с висококачествени вина.

Индексът Burgundy 150, който следи цените на най-активно търгуваните вина от френския регион, се покачи с 19% през миналата година. За същия период точно с толкова е нараснал и един от основните индекси на Уолстрийт - S&P 500.

Според проучване на лондонския Liv-ex пазар на вино може да има връзка между нарастващите фондови пазари и цените на бургундското вино. Докладът подчертава, че по-слабите реколти водят до покачване на цените.

Бургундското вино поскъпва със същите темпове, с които и акциите на най-големите компании

Бургундското вино поскъпва със същите темпове, с които и акциите на най-големите компании

Oчевидната връзка може да се дължи на факта, че купувачите на скъпи бургундски вина разполагат със значително богатство на фондовия пазар.

"Когато пазарът се справя по-добре, те се чувстват по-богати", посочва Томи Кийлинг от индустриалната изследователска компания IWSR.

Ако това е вярно и разпродажбите на борсите продължат, бургундското вино може да понесе сериозен удар. "Цените може да паднат, но със закъснение, тъй като инвеститорите няма да се втурнат непременно да продават своите вина", смята Кийлинг.