Големите технологични компании често са под прицела на властите в различни държави заради избягване на данъци. Apple и Amazon вече са обект на разследване от Европейската комисия, а компанията от Купертино дори е замесена в съдебно дело между Брюксел и Дъблин.

Стараейки се да избегне подобни проблеми, Facebook предприе друга политика. Компанията на Марк Зукърбърг е платила 5.1 млн. паунда данъци във Великобритания за 2016 г., което е с 900 хил. паунда повече от предходната година.

Социалната мрежа предприе сериозна промяна в данъчната си структура, осчетоводявайки повечето си рекламни приходи чрез британския си офис, вместо чрез този в Република Ирландия. Това значително увеличи приходите и печалбите на бизнеса й в Обединеното кралство.

Социалната мрежа има приходи от 842 млн. паунда на Острова за фискалната 2016 г., което е 4 пъти повече от тези за предходната година. Печалбата на компанията също расте до 58 млн. паунда, в сравнение с 52 млн. паунда през 2015 г.

ЕК ще съди Ирландия заради Apple

ЕК ще съди Ирландия заради Apple

Заради незаконните данъчни преференции

Във Великобритания имаше сериозно публично недоволство, след като стана ясно, че въпреки бързо нарастващото си търговско присъствие във Великобритания, Facebook е платила само 4327 паунда данъци през 2014 г.

През 2015 г. британските власти въведоха данък "отклонени печалби", по-висок корпоративен данък, насочен към дружества, които използват "измислени" структури за преместване на печалби извън страната.

Facebook плаща значително по-висока данъчна сметка за 2015 г. и оттогава насам се е променила начина, по който отчита приходите си за Обединеното кралство.

От април миналата година по-големите рекламодатели като супермаркети и многонационални компании са били фактурирани от британското й подразделение.

Европейската комисия ще глоби Amazon заради €3 милиарда неплатени данъци

Европейската комисия ще глоби Amazon заради €3 милиарда неплатени данъци

Решението се очаква днес

По-малките компании, които резервират рекламни карета онлайн, ангажирайки сравнително малко служителите на социалната мрежа, продължават да бъдат обслужвани от офиса на Facebook в Ирландия.

"Смятахме, че това ще осигури по-голяма прозрачност на нашите операции в Лондон и ще бъде по-лесно за хората да разберат. Тези сметки отразяват тази промяна", каза говорител на компанията.

Facebook разшири присъствието си във Великобритания през последната година, като инвестира в нова централа в Лондон и има над 1000 служители.