Събитията от последните две седмици в САЩ разтърсиха бизнеса на "Организация Тръмп", макар и да не до там, че да се срине. Множество бизнеси заявиха, че обръщат гръб на президента. Първо Shopify прекъсва бизнес отношенията си с него, но така или иначе загубата от това не е значителна за Тръмп - само около 931 000 долара годишно. По-късно Асоциацията на професионалните голфъри обяви, че премества 2022 PGA Championship, което може да струва на Тръмп няколко милиона продажби годишно. Освен това Ню Йорк заяви, че ще прекъсне договорите на президента, които му осигуряват около 18 милиона долара приходи годишно, което не е недостатъчно, за да дестабилизира империята му, пише Forbes.

Щетите за Тръмп може да не са толкова големи, колкото заявките за това. Миналата седмица двама наематели на Тръмп - TB Alliance и Girl Scouts of Greater New York, заявиха, че търсят начини да прекратят договорите си за наем в сградата на Уолстрийт. Ако повече наематели последват примера им, или не удължават договорите си, когато изтекат, тогава проблемите за президента биха били сериозни. Търговските му площи осигуряват приблизително 191 милиона долара наем годишно. Тези активи съставляват 59% от състоянието на президента или 2,5 милиарда долара.

Големите компании, които се дистанцираха от Тръмп, но всъщност му плащат тлъсти наеми

Големите компании, които се дистанцираха от Тръмп, но всъщност му плащат тлъсти наеми

Сред тях са Goldman Sachs, Microsoft, Bank of America и други

Голяма част от наемателите обаче, които са общо около 140, все още не са обявили какви са плановете им за бъдещи бизнес отношения с президента. Само три компании - Neuberger Berman, Santander и KNT-CT Holdings заявяват, че не планират да променят договорите си за наем. Те имат наети площи в сградата Avenue of the Americas, където Тръмп притежава 30% дял.

Не е изненадващо, че повечето компании мълчат, когато става въпрос за наемите в сгради, свързани с Тръмп. Прекратяването на договорите за наем ще им излезе скъпо. Ако например Walgreens Boots Alliance прекрати договора за наем на Уолстрийт по-рано, трябва да плати обезщетения в размер на 2,9 милиона долара, равна на близо две години наем. Нищо чудно, че някои компании побързаха да осъдят президента, но не направиха нищо по отношение на наемите си.

Компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield заяви пред Washington Post, че "взела решение да не прави повече бизнес с Организация Тръмп", но дали тя ще остане в Avenue of the Americas, където в момента плащат около 16,2 милиона долара наем годишно, от които 4,8 милиона долара отиват при Тръмп, остава неясно.

Същото е положението и с организацията Hadassah, която строго осъди бунтовете в Капитолия, но пропусна коментар на въпроси относно наема, който им струва 1,6 милиона долара годишно.

Няколко големи компании направиха преоценка на своите политически дарения след бунта в Капитолия, включително Bank of America, Goldman Sachs, Microsoft, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Blue Cross Blue Shield. Всички те са наематели на Тръмп, плащат общо 14 милиона долара годишно на президента. Никой от тях не е коментирал дали планира отказ от наема.

Остава обаче въпросът как бунтът ще повлияе на Тръмп при привличането на нови наематели. Един от най-важните наеми на президента е компаниата Nike, която плащаше около 13 милиона долара годишно за пространство в Ню Йорк, 6-та 57-а улица. Компанията се изнесе от сградата преди няколко години, а сега пространството е заето от Тифани, която вероятно ще напусне през 2022 г. 

Банката, финансирала Тръмп за покупка на дом за $18 милиона, прекъсна връзките си с президента

Банката, финансирала Тръмп за покупка на дом за $18 милиона, прекъсна връзките си с президента

След обсадата на Капитолия