Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc записа рекордна нетна печалба през четвъртото тримесечие на 2022 г. и значително увеличи приходите си.

Както се посочва в прессъобщението на компанията, нетната печалба през октомври-декември е нараснала до 3,69 милиарда долара от 2,3 милиарда долара през същия период на миналата година. Печалбата на акция се увеличи от $0,68 на $1,07.

Печалбата, без да се отчитат еднократните фактори, възлиза на $1,19 на акция, надминавайки консенсуса на експертите, анкетирани от FactSet, за $1,13 на акция.

Tesla отчита ръст на доставките и рекордни продажби

Tesla отчита ръст на доставките и рекордни продажби

Числата са наистина впечатляващи

Тримесечните приходи на Tesla са нараснали с 37% до 24,3 милиарда долара, като средната пазарна прогноза за този показател бе 24,7 милиарда долара.

Според резултатите за цялата 2022 г. нетната печалба на компанията се е увеличила повече от два пъти и възлиза на $12,6 милиарда, приходите са се увеличили един път и половина до $81,5 милиарда. Производството на автомобили се е увеличило с 47%, до 1,37 милиона автомобила, продажбите - с 40% , до 1,31 милиона

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск каза по време на конферентен разговор с инвеститори, че компанията може да увеличи производството до 2 милиона автомобила през 2023 гоидна.

Изненадващ ход: Tesla рязко намали цените на новите автомобили

Изненадващ ход: Tesla рязко намали цените на новите автомобили

В Европа, САЩ и Азия

"Имаме потенциал да произведем 2 милиона автомобила тази година. Не гарантираме това, просто казвам, че имаме потенциал за това", каза Мъск. "И мисля, че има достатъчно търсене за този обем." .

Акциите на Tesla скочиха с 5,5% при допълнителна търговия в сряда. През последните три месеца капитализацията на компанията е спаднала с 35,7% до 454,4 милиарда долара.