Автомобилният производител Tesla намали цените на електрическите си превозни средства в Европа и САЩ, показа уебсайтът на компанията, пише Automotive News Europe.

В Германия Tesla намали цените на Model 3 и Model Y, най-продаваните в света, с между 1% и почти 17% в зависимост от конфигурацията. Компанията на Илон Мъск също така намали цените в Австрия, Швейцария и Франция.

Намалението на цените в САЩ на седана Model 3 и кросоувъра Model Y варира между 6% и 20% в сравнение с цените преди отстъпката, според изчисления на Ройтерс. Това е преди отчитането на федерален данъчен кредит до $7500, който влезе в сила за много електромобили в началото на януари.

Tesla намали цените в САЩ и за своя луксозен кросоувър Model X и седана Model S.nce.

За американските купувачи на Model Y за дълги разстояния новата цена на Tesla, комбинирана със субсидията от САЩ, която влезе в сила този месец, възлиза на отстъпка от 31 процента. В допълнение, Tesla разшири автомобилите в своята гама, отговарящи на условията за данъчен кредит от администрацията на Байдън.

Tesla обмисля навлизане на пазара в Турция

Tesla обмисля навлизане на пазара в Турция

Спред министъра на промишлеността и технологиите на страната

Преди намалението на цената петместната версия на Model Y не отговаряше на условията за този кредит, което изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск нарече "сбъркано". След намалението на цената, версията за дълги разстояния на Model Y ще отговаря на условията за федерален кредит от $7500.

Взети заедно с намаленията на цените, обявени миналата седмица в Китай и други азиатски пазари, този ход отбеляза обръщане на най-големите пазари на Tesla от стратегията, която компанията следваше през по-голямата част от 2022 г., когато търсенето беше силно и средните продажни цени за нейните електрически превозни средства се повишаваха.

"Това наистина би трябвало да увеличи обемите на (Tesla) за 2023 г.", каза в туит Гари Блек, инвеститор в Tesla, който е настроен оптимистично за компанията и нейните перспективи след скорошния рязък спад на цените на акциите.

Tesla Model Y е най-продаваната нова кола в Европа през септември

Tesla Model Y е най-продаваната нова кола в Европа през септември

Продажбите на електрически автомобили са достигнали 160 869 ед. или 15,6% от пазара

Преди намаляването на цените складовите наличности на Tesla в Съединените щати, проследени от моделите, показвани на нейния уебсайт като незабавно достъпни, се увеличаваха. Цените на употребяваните модели на Tesla обаче намаляваха, увеличавайки натиска върху компанията да коригира цените за нови автомобили.

Фабрика на Tesla във Фремонт, Калифорния

Източник: iStock Images

Фабрика на Tesla във Фремонт, Калифорния

Промяната е първият голям ход на Tesla, откакто назначи своя водещ изпълнителен директор за Китай и Азия, Том Джу, да наблюдава производството в САЩ и продажбите в САЩ и Европа.

Tesla намали цените в Китай и в други азиатски пазари миналата седмица. Заедно с предишните намаления на цените, обявени през октомври, и скорошните стимули, цената в Китай за Model 3 или Model Y е намаляла с между 13% и 24% спрямо септември, показват изчисления на Ройтерс.

Tesla намали цените и в Южна Корея, Япония, Австралия и Сингапур.

Анализаторите са на мнение, че намаляването на цените в Китай ще повиши търсенето и ще задълбочи натиска за неговите конкуренти там, включително за BYD, което може да се превърне в ценова война на най-големия единен пазар за електрически превозни средства. Този натиск може да нараства и в Европа.

BYD детронира Tesla и вече е №1 в света по продажби на електромобили

Китайска компания детронира Tesla и вече е №1 в света по продажби на електромобили

Компанията е свързана с милиардера Уорън Бъфет

Model 3 беше най-продаваният електрически автомобил в Германия миналия месец, следван от Model Y, изпреварвайки изцяло електрическия ID4 на Volkswagen. VW наскоро повиши цената на изцяло електрическия компактен хечбек ID3, поставяйки го наравно с Model 3.