Милиардерът сър Ричард Брансън продава дял в Virgin Galactic, за да събере 500 милиона долара и да подкрепи финансово другите си бизнеси, включително авиокомпанията Virgin Atlantic.

Милиардерът е подложен на критики за това, че търси финансова помощ от данъкоплатците за авиокомпанията си. Брансън вече продаде дял от бизнеса си в космическия туризъм.

Virgin Group заяви, че ще използва постъпленията, за да подкрепи своите "бизнес за почивки и пътуване", ударени от "безпрецедентното въздействие" на Covid-19.

Virgin Atlantic заяви миналата седмица, че ще съкрати над 3000 работни места и ще прекрати работата си в Gatwick. Авиокомпанията, както всички останали, "страда", след като пандемията доведе до срив в глобалните пътувания.

През април Брансън предложи луксозния си курорт на остров Некер като обезпечение, за да осигури правителствен заем на Обединеното кралство, за който се смята, че е в размер около 500 милиона паунда. Разговорите с правителството продължават. Но Virgin Atlantic, която е частна компания, се фокусира върху дискусиите с инвеститори. Преди дни стана ясно, че потенциалните инвеститори включват фирми от частния капитал Greybull Capital.