Японският производител на автомобили Mitsubishi Motors Corp. заяви, че неправомерно е извършвала тестове за горивната ефективност на колите си в продължение на последните 25 години.

Така се задълбочава кризата в компанията, която вече затри половината от пазарната си стойност, след като призна за фалшифициране на резултатите от тестове за икономия на гориво.

Нов скандал в автоиндустрията – този път с Mitsubishi

Нов скандал в автоиндустрията – този път с Mitsubishi

Японският производител също е манипулирал тестове

Корпорацията избра трима бивши прокурори за комисия, която ще разследва неправилното провеждане на тестовете, включително и фалшификацията на данните за горивна ефективност, се посочва в изявление, цитирано от Bloombеrg.

Президентът на Mitsubishi Тецуро Аикава и други директори на производителя са присъствали на срещи, в които са били повдигани целите за горивна ефективност на малки автомобили, за които компанията призна, че е използвала фалшифицирани данни, съобщи пред репортери изпълнителният вицепрезидент Рюго Накао.

Японските власти нахълтаха в офис на Mitsubishi

Японските власти нахълтаха в офис на Mitsubishi

Претърсен е заводът на компанията в централния японски град Оказаки

Тези разкрития допринасят за нарастващия контрол върху начина, по който автомобилните производители класифицират и рекламират горивната ефективност на моделите си след скандала през септември в германския концерн Volkswagen AG, който е манипулирал тестове за вредни емисии, отделяни от дизелови автомобили.

Volkswagen с историческа загуба през 2015-а

Volkswagen с историческа загуба през 2015-а

Концернът оцени вредите от скандала с вредните емисии на 16 милиарда евро

Манипулацията на тестове за горивна ефективност е „изключително сериозна”, заяви японският министър на транспорта Кеиичи Иши пред журналисти след заседание на кабинета в Токио. Министерството формира работна група, която да обсъжда стъпки за предотвратяване на нередностите при тестване на превозни средства, добави той.

Акциите на Mitsubishi продължават да падат след скандала с горивата

Акциите на Mitsubishi продължават да падат след скандала с горивата

Дяловете на автопроизводителя загубиха близо 5% от стойността си