Акциите на един от най-големите производители на алуминий в света - Norsk Hydro паднаха, след като норвежката компания обяви, че ще спре операциите в гигантския си завод за преработка на метала в Бразилия.

Фабриката Alunorte е най-голямата за преработка на алуминиев оксид в света, но работеше на 50% от капацитета си през по-голямата част от годината заради екологичен спор с бразилските регулатори, съобщава MarketWatch.

Алуминиевият оксид, бял прах, е основната съставка в производството на алуминий, лек метал, използван във всичко от автомобили до кутии за напитки. Alunorteсе намира в щата Пара и работи от 1995 г., а повечето от продукцията му се изнася.

Базираната в Осло компанията съобщи, че е решила "временно" затвори "100% от операциите си" в Alunorte и близката мина, тъй като нейното депо за отпадъци е почти пълно, а съдебно решение й забранява да използва ново.

Как най-големият производител на алуминий в САЩ се оказа сред големите засегнати от митата

Как най-големият производител на алуминий в САЩ се оказа сред големите засегнати от митата

И компанията се оказа сред най-засегнатите от тях

Решението за затваряне на завода, произвеждащ 6.4 млн. тона алуминиев оксид годишно, е удар за Norsk Hydro, която миналия месец успя да се споразумее с бразилските власти и се очакваше фабриката скоро да заработи на пълен капацитет.

Оказа се обаче, че споразумението не съдържа разпоредба за премахване на редица производствени и свързани с отпадъците забрани.

"Макар да е твърде рано да се определи цялостното въздействие, решението за затваряне на Alunorte и Paragominas ще има значителни оперативни и финансови последствия", казват от компанията, предупреждавайки, че затварянето ще засегне 6000 служители в Alunorte и мината за боксит Paragominas.

Освен това, Hydro може да се наложи да спре производство и в топилния си комбинат Albras (произвеждащ крайния продукт - алуминий), който е пряко зависим от доставките от Alunorte.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

Компанията обмисля дали да не обяви форсмажорни обстоятелства по договорите за доставка. Форсмажорната клауза позволява на всяка от страните по договора да се откаже от сделката в случай на извънредно събитие или обстоятелство извън техния контрол.

Негативните информации предизвикаха с 11.7% спад в акциите на Hydro, които се сринаха до 21-месечно дъно при цена от 42.45 норвежки крони.

"Ако Alunorte не работи през цялата 2019 г., оценяваме потенциалните загуби преди данъци и амортизация до 14 млрд. норвежки крони (1.7 млрд. долара) (срещу досегашната ни прогноза от срещу прогнозата ни от 25 млрд. крони (3 млрд. долара), а свободният паричен поток ще се превърне в отрицателен", твърдят анализатори на UBS.

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

"Зелени" мерки в Китай повишиха до рекордни нива цената на алуминия

Според изчисленията на експерите от швейцарската банка компанията ще изгуби 11 млрд. крони (1.34 млрд. долара), ако бразилският й завод остане затворен през цялата следваща година.

Новината за затварянето повиши цената на алуминия, който поскъпна с повече от 3% до 2175 долара за метричен тон.

За производството на 1 тон алуминий са нужни са около 2 тона алуминиев оксид. През по-голямата част от годината потребителите се борят, за да получат доставки на скъпоценния прах, произвеждан от боксит, което повишава цените до рекордни върхове.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Друг голям производител на метала - руският гигант Rusal стана жертва на американските санкции през април, които осакатиха бизнеса му. Компанията на Олег Дерипаска формира 14% от производството на алуминиев оксид извън Китай, а от Alunorte - 10%. Въпреки че САЩ и Rusal преговарят, все още не е ясно кога или дали санкциите ще бъдат отменени.

След като достигна близо 650 долара за тон в началото на септември, цената на алуминиевия оксид се понижи рязко през последната седмица, след като приключи стачката на работещите в алуминиевите и бокситните операции на друг голям производител - Alcoa в Западна Австралия. В сряда суровината се търгуваше на цена от 460 долара за тон, но анализаторите смятат, че цената й може отново да започне да се покачва.

"Използването на думата "временно", когато става дума за затварянето на съоръженията, предполага, че Hydro има известна надежда за постигане на споразумение с бразилските власти. И може би се надява, че пълното спиране ще доведе до неотложност на преговорите предвид влиянието на заетостта върху предстоящите избори", каза Колин Хамилтън, анализатор в BMO Capital Markets.

"Очакваме положителна реакция от цените на алуминиевия оксид и дългосрочните му запаси от тази новина", добави той.