Руският автомобилен пазар ще претърпи големи промени през 2023 г. и всъщност ще започне да се изгражда наново, като се вземе предвид ръстът на дела на продажбите на китайски марки и спирането на доставките на европейски, американски и корейски. Това следва от писмо от асоциацията на Руските автомобилните дилъри (РОАД) до дилърите на китайски марки, съобщава РИА Новости.

Руските търговци се опасяват, че в близко бъдеще делът на продажбите на автомобили от Китай може да нарасне до 70%. Експертите уточняват, че подобен сценарий е възможен при бавното развитие на руската автомобилна индустрия и увеличаването на капацитета на китайските производители в страната, пише Autonews.

Вносът на китайски автомобили в Русия "счупи" рекордите

Вносът на китайски автомобили в Русия "счупи" рекордите

Кои превозни средства преобладават

"Най-вероятно, като се има предвид "домашният" капацитет на китайската автомобилна индустрия за производството на повече от 20 милиона автомобила годишно, има причина да се смята, че с бавното развитие на местната автомобилна индустрия руският автомобилен пазар ще стане 70% китайски по отношение на продажби през следващите години", се казва в доклада.

Към 1 януари 2022 г в Русия е имало 697 дилъра на китайски марки, а към 1 ноември 2022 г. (само за 10 месеца) вече има 830 дилъра, посочват от асоциацията.

От РОАД отбелязват, че стабилният ръст на продажбите на китайски автомобили се дължи и на оттеглянето на други чуждестранни марки от руския пазар. Представители на асоциацията смятат, че ситуацията ще се влоши, ако западните автомобилни производители не се върнат официално в Русия.

Засега местните марки са водещи по отношение на броя на продажбите на руския пазар. За десетте месеца на 2022 г. са продадени повече от 190 хиляди автомобила от руски марки (69%) и около 86 хиляди китайски автомобила (31%).

Продажбите на автомобили в Русия се сринаха - кои са най-продаваните марки

Продажбите на автомобили в Русия се сринаха - кои са най-продаваните марки

"АвтоВаз" същевременно увеличи пазарния си дял

В края на ноември Autonews съобщи, че делът на продажбите на китайски автомобили е достигнал рекордните 33,4% за месец . Докато в началото на годината той не надвишаваше 10%. През октомври са продадени над 12 000 автомобила от китайски производители, което представлява 29,5% от общия обем продадени коли за посочения период. Най-популярните китайски марки на руския пазар са Chery, Haval и Geely.

Освен това Китай планира да увеличи износа на употребявани автомобили. Правителството на Поднебесната империя вече е издало съответното разрешение на 14 региона на страната. Преди това само десет китайски административни области можеха да изнасят употребявани автомобили.